Sursă de oxigen, descoperită în adâncurile Oceanului Pacific
Până acum, cercetătorii credeau că oxigenul este produs în mod exclusiv de plante marine, folosind lumina soarelui.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 23 Iulie 2024, 08:23 • Actualizat: 23 Iulie 2024, 08:23
O sursă de oxigen a fost descoperită în adâncurile Oceanului Pacific. Oamenii de știință au explicat că de data aceasta nu este vorba despre plante marine.
O jumătate din aerul pe care îl respirăm provine din oceane. Până acum, cercetătorii credeau că acesta este produs în mod exclusiv de plante marine, folosind lumina soarelui.
Sursa de oxigen descoperită de cercetători
Însă, acum, noi cercetări ce au fost făcute într-o zonă aflată între Hawaii şi Mexic, la o adâncime de 5 kilometri, unde nu pătrunde lumina soarelui, au relevat o altă sursă de oxigen.
Concret, formaţiuni metalice formate natural în adâncurile Oceanului Pacific generează curenţi electrici ce despart moleculele de apă, H2O, în oxigen şi hidrogen, potrivit BBC citat de Rador Radio România și de Radio România Actualități.
Aceste formațiuni apar atunci când metalele dizolvate în apa de mare se adună pe fragmente de scoici - sau alte resturi. Este un proces care durează milioane de ani.
În contextul în care aceste formațiuni conțin metale precum litiu, cobalt și cupru - toate necesare pentru fabricarea bateriilor - multe companii miniere dezvoltă tehnologii pentru a le colecta și a le aduce la suprafață.
Cercetătorii marini se tem că acest lucru ar putea perturba procesul recent descoperit și ar putea afecta orice formă de viață marină care depinde de oxigenul produs de aceste formațiuni.
Citește și: Cel mai vechi vin lichid din lume, descoperit într-un mormânt vechi de 2.000 de ani