Transportatorii, dezamăgiți de aderarea parţială a României la Schengen
Acordul Austriei privind admiterea României cu frontierele maritime şi aeriene "ar fi doar praf în ochi", consideră reprezentanţii celei mai mari organizaţii a transportatorilor de mărfuri din vestul ţării.

Publicat: 28 Decembrie 2023, 14:45 • Actualizat: 28 Decembrie 2023, 15:22
Reprezentanţii celei mai mari organizaţii a transportatorilor de mărfuri din vestul ţării cer guvernului să îşi intensifice acţiunile pentru a obţine şi aderarea la Schengen cu frontierele terestre, relatează Radio România Actualități.
În opinia lor, acordul Austriei privind admiterea României cu frontierele maritime şi aeriene ar fi doar praf în ochi, de vreme ce majoritatea traficului este rutier sau feroviar.
Autorităţile de la Bucureşti şi europarlamentarii susțin, însă, că şi această aderare în etape va aduce beneficii enorme economiei.
Aeroporturile și porturile României intră în spațiul Schengen din martie 2024
Reprezentanţii transportatorilor de mărfuri din vestul ţării susţin că aderarea parţială la Schengen nu se va simţi în economie şi societate, aceasta pentru că traficul aerian şi naval ar fi infim în România, în comparaţie cu cel terestru.
Prin urmare, se vor menține cozile kilometrice în vămile terestre, iar economia şi societatea vor fi în continuare afectate, sunt de părere reprezentanţii transportatorilor.
Un punct de vedere contrar a fost transmisă de europarlamentarul Victor Negrescu.
Potrivit lui, acceptarea României în spaţiul de liberă circulaţie pe cale aeriană, dar mai ales pe cale maritimă, va aduce din start beneficii enorme.
Astfel, ţara nostră va putea transporta mai uşor în zona de liberă circulaţie produse precum medicamentele, sau echipamentele tehnice sensibile.
| Citește și: "Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen"
Premierul Marcel Ciolacu a scris că, din martie, va creşte exponenţial importanţa portului Constanţa.
Aceste reacţii vin după ce Ministerul de Interne a comunicat că Austria a aceptat ca România să intre în spaţiul de liberă circulaţie Schengen cu frontierele navale şi aeriene, din martie anul viitor.
Joi, va continua demersul procedural pentru ca acordul politic să fie materializat printr-o decizie, care presupune acordul tuturor statelor membre.
Proiectul acordului juridic a ajuns, tot joi, la autorităţile austriece care îl analizează şi vor face observaţiile lor, au declarat surse guvernamentale pentru RRA. Potrivit acestora, nu există semnale că partea austriacă va avea obiecţii semnificative.
| Citește și: Premierul Ciolacu, încrezător că România va fi acceptată, în 2024, în programul Visa Waiver
Anul viitor, vor continua discuţiile legate de a doua etapă de aderare cu frontierele terestre şi feroviare.