UCPR: Carnea de pui și ouăle din România nu prezintă riscuri pentru consumatori
Producătorii de carne de pasăre și ouă sunt monitorizați permanent de ANSVSAm mai spun reprezentanții UCPR.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 19 Aprilie 2024, 10:35 • Actualizat: 19 Aprilie 2024, 10:35
Carnea de pui și ouăle din România nu prezintă riscuri pentru consumatori, rezultatele analzelor efectuate de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) arată că producătorii români respectă legilația, au susținut reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
Raportul EFSA arată că produsele de carne de pasăre și ouă sunt sigure pentru consum, se arată într-un comunicat UCPR, citat de Agerpres.
De altfel, toţi membrii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), producători de carne de pasăre şi ouă consum din România, respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare, fiind monitorizaţi permanent de ANSVSA.
„Rezultatele analizelor au arătat că, din cele 2.721 de probe prelevate din carne de pasăre şi 481 probe prelevate din ouă de consum, analizate pentru hormoni şi alte reziduuri, nu a fost depistată nici o probă neconformă, iar din cele 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice doar o probă a fost neconformă”, a declarat preşedinte UCPR, Ilie Van.
De asemenea, metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate şi verificate anual de către Comisia Europeană.
Independent de controlul ANSVSA, crescătorii de păsări și remierii sunt obligați să facă săptămânal supraveghere prin programe de autocontrol, au mai transmis reprezentanţii UCPR.
Folosirea antibioticelor pentru păsări
Antibioticele sunt folosite doar în scop curativ, ca tratament pentru diferitele boli ale păsărilor, iar acestea se dau doar cu prescripția și sub supravegherea medicului veterinar.
„În fiecare exploataţie avicolă din România există un registru în care se menţionează obligatoriu denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament şi timpul de aşteptare necesar eliminării antibioticelor din organism. Totodată, după sacrificare, se prelevează din nou probe, atât din carne cât şi din furaje, care se analizează”, explică reprezentanţii UCPR.
Cu toate că rezultatele analizelor arată clar faptul că ouăle şi carnea de pui produse în România sunt sigure pentru consum, din păcate, există numeroase ştiri false şi declaraţii nechibzuite care colportează neadevăruri despre sector, susţin reprezentanţii UCPR.
Reprezentanții UCPR susțin că în ciuda rezultatelor analizelor, există declarații „denigratoare la adresa sectorului avicol”.
„Informaţiile denigratoare la adresa sectorului avicol din România aduc grave prejudicii şi producătorilor autohtoni cărora le este afectată relaţia cu parteneri din pieţele externe care folosesc scandalurile şi dezinformările care apar în mass-media pentru a pune presiuni”, avertizează UCPR.
Citește și: Carnea de pui din magazine este sigură, susțin autoritățile sanitare