Vasile Bănescu, la RRA: Ispitele cele mai grave care afectează sever Biserica vin chiar din interiorul ei | PODCAST
Cazul Arhiepisopului de Tomis, Teodosie, va fi analizat la apropiata întrunirea a Sinodului, programată la sfârșitul acestei luni.
Publicat: 21 Februarie 2024, 13:40 • Actualizat: 21 Februarie 2024, 16:21
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române susține, într-un interviu acordat în exclusivitate Radio România Actualități, care sunt ispitele cărora trebuie să le facă față Biserica, urmare a derapajelor unor clerici de la învățătura evanghelică și practica eclezială.
Cazul Arhiepisopului de Tomis, Teodosie, va fi analizat la apropiata întrunirea a Sinodului, programată la sfârșitul acestei luni.
Ierarhul este acuzat de corupție.
"Biserica – în bimilenara ei istorie – s-a confruntat cu numeroase și variate ispite. Dincolo de secularizare, care e un fenomen total inevitabil, se adaugă indiferentismul religios, un tip de agnosticism care, și el, este probabil în creștere. Dar ispitele cele mai grave, cred eu, și cele mai pernicioase din punct de vedere spiritual și care afectează sever Biserica, vin – în mod paradoxal – chiar din interiorul ei. O astfel de ispită cred că este criza de vocație, criza vocațională cu care nu se confruntă doar instituția Bisericii, ci,în general, sferele profesionale care presupun vocația. Într-o societate afectată în mod clar de un tip de degradare morală – care este societatea modernă, însă și societatea românească, în particular –, criza de vocație nu este una neexplicabilă. Dimpotrivă, confuziile valorice, confuziile etice, confuziile morale [ sunt – și ele –] o mare ispită; [acestora li se adaugă] relativismul moral, evident, o ispita ideologică care a invadat practic spațiul învățământului, spațiul educației și nu numai.
Cum observa cineva, ideologia are exact comportamentul unui gaz care tinde să ocupe toate intersticțiile spațiului în care este eliberat. Și această ideologie – care este foarte veche și care irumpe în spațiul european după Revoluția franceză din 1789 – e anticreștină, antiecleziastică, deci anticlericală, și ea, evident, influențează, afectează mentalitatea noilor generații, cu precădere. Ispitele, deci sunt multe.
Spuneam însă că, în viziunea mea, cele mai grave sunt cele care vin – în mod paradoxal –, uneori, din interiorul Bisericii din cauza crizei vocaționale, din cauza pătrunderii în zona clericală a unor persoane fără vocație, care, mai devreme sau mai târziu, se prăbușesc, cumva. Iar prăbușirea lor e zgomotoasă, pentru că întotdeauna societatea va fi surprinsă să vadă – mai ales sau inclusiv – că oamenii care vorbesc despre mesaj moral, despre valori morale extraordinar de înalte ajung să le contrazică cu viața lor personală. Aceste cazuri sunt smintitoare. Deci, cred că ispitele sunt și din afară, cele mai multe, dar și dinăuntru, e adevărat, mai puține, însă, din păcate, cred că mult mai dăunătoare pentru Biserică", consideră Vasile Bănescu.
| Citește și: Actele de “răzvrătire” și “indisciplină” ale arhiepiscopului Teodosie, în analiza următorului Sinod BOR
"Aceasta e una dintre ispitele care vin din interiorul corpului bisericesc, din interiorul familiei Bisericii. O putem numi astfel, pentru că ceea ce s-a petrecut în ultimii ani la Constanța, ceea ce mereu a surprins pe creștinul lucid, pe creștinul care știe că există o rânduială în Biserica [Ortodoxă Română], care știe că nu e firesc să sfidezi autoritatea superioară, autoritatea înaltă, cum este cea a Patriarhiei Române, [este în neregulă].Tot ce s-a întâmplat și s-a acumulat în acești ultimi trei, poate 4 ani pe această temă pe care ați menționat-o, constituie o ispită și este una dintre cele mai smintitoare, întrucât are un conținut profund nefiresc, un conținut care – prin natura lui – negativ, firește, deturnează atenția creștinilor de pe miezul Evangheliei, de la conținutul real creștin pe care Biserica îl oferă, [ducându-o] în zona formalismului, în zona ritualismului strident, în această zonă a deriziunii și ducerii într-o zonă a spectaculosului. Ceea ce e total nefiresc în spațiul creștin, care se impune prin moderație, prin noblețe, prin eleganță. Această deplasare de accent, repet, de pe conținut, de pe miez pe formă și pe stridențe care au surprins mereu spațiul public și, bineînțeles, mass-media [constituie] o ispită pe care mulți nu au știut cum să și-o traducă și cum să o înfrângă. Repet, rezultatul unei ispite este smintirea. Smintirea înseamnă deraierea de la drumul drept, înseamnă a începe să crezi că falsul e adevărat și că, de exemplu, negrul este alb", a adăugat reprezentantul BOR.
Ascultă interviul integral cu Vasile Bănescu