Zeci de rachete trase din Liban asupra teritoriului israelian | VIDEO
MAE le recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în Orientul Mijlociu.
Publicat: 12 Aprilie 2024, 20:29 • Actualizat: 12 Aprilie 2024, 22:13
Zeci de rachete lansate din Liban, vineri, asupra nordului Israelului.
Atacul a fost revendicat de mișcarea șiită Hezbollah.
הירי לצפון בזמן האחרון pic.twitter.com/hDFbThZDnd
— Fadi Amun | فادي أمون | פאדי אמון (@FadiAmun) April 12, 2024
Armata startului evreu a interceptat cele mai multe dintre rachete.
În clipurile video postate de internauți pe rețelele de social-media, se observă cu sistemul de apărare Iron Dome respinge tirul de rachete.
Pentru moment, nu au fost raportate victime, relatează cotidianul Haaretz.
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) susțin că au distrus și două drone de război lansate, de asemenea, dinspre Liban.
Mișcarea Hezbollah este susținută de Iran, un dușman declarat al Israelului. O sursă anonimă din armata americană a declarat că SUA vor suplimenta resursele militare în Orientul Mijlociu, ca parte a strategiei de descurajare a unui atac asupra statului evreu.
În ceea ce se dorește a fi o demonstrație de solidaritate, portavionul USS D. Eisenhower a intrat în Marea Roșie, apropiindu-se de Israel.
Un atac al Iranului împotriva Israelului este o amenințare „reală și credibilă”, consideră administrația de Casa Albă.
Washingtonul urmărește "foarte, foarte îndeaproape” situația, a spus, vineri, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.
Prin vocea secretarului de stat Antony Blinken, SUA au dialogat cu Turcia, China și Arabia Saudită, îndemnându-le să facă presiuni asupra Iranului să evite o escaladarea a conflictul din Orientul Mijlociu.
Regimul de la Teheran a promis că va răzbuna recenta ucidere de către armata israeliană a unor generali într-un raid efectuat asupra consulatului de la Damasc, capitala Siriei.
În contextul amenințării cu represalii, armata israeliană a suspendat concediile unităților de luptă.
Președintele SUA, Joe Biden, a dezaprobat modul în care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, gestionează invazia armată din Fâșia Gaza.
"Eu cred că ceea ce face este o greșeală. Nu sunt de acord cu abordarea lui", a spus liderul de la Casa Albă într-un interviu, citat de BBC.
În opinia sa, Gaza ar trebui să aibă "acces total la toate alimentele și medicamentele" pentru următoarele 6 până la 8 săptămâni.
Săptămâna trecută, Joe Biden a avertizat că sprijinul SUA pentru războiul împotriva grupării islamiste Hamas depinde de capacitatea Israelului de a gestiona ajutoarele pentru civilii din enclava palestiniană.
Guvernul statului evreu a negat că ar împiedica distribuția acestora și a acuzat agențiile ONU de pe teren că nu reușesc să distribuie hrana și medicamentele la cei care au nevoie de ele.
Săptămânile de discuții purtate cu medierea Egiptului și Qatarului nu au reușit să aducă un acord de încetare a focului, iar presiunea internațională crește.
Gruparea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie, provocând moartea a 1.200 de persoane, potrivit unui bilanţ israelian.
De atunci, operaţiunile Israelului în Fâşia Gaza, guvernată de Hamas, au provocat moartea a peste 33.000 de persoane, potrivit ministerului palestinian al sănătăţii, au dus la strămutarea aproape a întregii populaţii palestiniene de 2,3 milioane de locuitori din Gaza, au provocat o criză umanitară şi au dus la acuzaţii de genocid pe care Israelul le neagă.
Citată de Rador Radio România, agenția Reuters amintește că grupările susţinute de Iran şi-au declarat sprijinul pentru palestinieni, lansând atacuri din Liban, Yemen şi Irak. Teheranul a evitat o confruntare directă cu Israelul sau cu SUA, declarând în acelaşi timp sprijin pentru aliaţii săi.
Citește și: MAE le recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în Orientul Mijlociu