CARAȘ-SEVERIN: Primii boboci de lalea pestriță au apărut în Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului
Floarea, declarată monument al naturii, a înflorit timpuriu sezonul acesta.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 07 Martie 2024, 11:40
A sosit primăvara și în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, unde, odată cu topirea zăpezii, au început să răsară primii boboci de lalea pestriță, relatează Radio România Reșița.
Un astfel de exemplar de floră prevernală a fost identificat, de curând, într-o zonă stâncoasă din arealul ariei protejate din Caraș-Severin, a transmis, pentru Radio România Reşiţa, directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca.
Conform sursei citate, laleaua pestriță, considerată un monument al naturii, înflorește în mod obișnuit în lunile aprilie sau mai. Cu toate acestea, temperaturile crescute din acest început de primăvară au contribuit la apariția timpurie a primilor boboci de floare.
Laleaua pestriță, protejată prin lege
Laleaua pestriță este o specie florală caracterizată de un motiv cadrilat, în nuanțe de roșu spre purpuriu. Planta poate atinge înălțimea de 40 de centimetri și crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri.
Fiind declarată monument al naturii, specia este monitorizată și protejată permanent de specialiștii administrației parcului.
Parcul Național Semenic-Cheile Carașului adăpostește peste 1.200 de specii de floră, dintre care face parte și Fritillaria meleagris, așa cum este denumită științific laleaua pestriță.
Citește și: Trasee tematice educative, în Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului