Solistul trupei norvegiene A-ha, diagnosticat cu boala Parkinson
În vârstă de 65 de ani, Morten Harket a declarat că "nu are nicio problemă să accepte diagnosticul".

Articol de Mihai Gabriel Bogdan, Publicat: 04 Iunie 2025, 18:12 • Actualizat: 12 Iunie 2025, 11:57
Morten Harket, solistul trupei norvegiene A-ha, a fost diagnosticat cu boala Parkinson.
Anunțul a fost făcut pe site-ul oficial al formației de synth-pop, miercuri, într-un articol semnat de biograful Jan Omdahl, care a dezvăluit și că artistul a suferit două intervenții chirurgicale pe creier.
În vârstă de 65 de ani, Morten Harket a declarat că "nu are nicio problemă să accepte diagnosticul", adăugând: "În timp, am adoptat atitudinea tatălui meu, care are 94 de ani, față de cum organismul cedează treptat: <<Folosesc orice mai funcționează>>".
BBC amintește că A-ha este cunoscută în special pentru megahitul "Take On Me", extras de pe albumul de debut din 1985, "Hunting High and Low", care i-a consacrat falsetto-ul inconfundabil.
Jan Omdahl, autorul biografiei "The Swing of Things", a scris: "Îl cunoașteți ca solistul iconic al trupei A-ha, un cântăreț cu un dar divin, vedetă pop reticentă, artist solo, compozitor, gânditor excentric, tată a cinci copii și bunic. Dar în ultimii ani, Morten Harket a fost și un om în luptă cu propriul său corp".
"Nu este genul de veste pe care cineva ar vrea s-o anunțe, dar iată că o facem: Morten are boala Parkinson".
Autorul a precizat că, până acum, diagnosticul a fost strict confidențial, cunoscut doar de câțiva apropiați ai artistului. A explicat și că temerile legate de consecințele anunțului l-au făcut pe Morten Harket să întârzie această dezvăluire.
"O parte din mine a vrut să o fac publică", i-a spus artistul: "Acceptarea diagnosticului nu a fost o problemă pentru mine; nevoia mea de liniște pentru a putea lucra m-a ținut în loc".
"Fac tot posibilul să-mi mențin organismul funcțional. Este un echilibru delicat între administrarea medicamentației și gestionarea efectelor secundare", a explicat el.
Potrivit site-ului NHS, boala Parkinson este cauzată de pierderea celulelor nervoase într-o parte a creierului numită substanța neagră, ceea ce duce la o scădere a dopaminei, substanță esențială pentru coordonarea mișcărilor.
Simptomele pot include: tremur involuntar, mișcări lente, rigiditate musculară, dar și depresie sau anxietate.
„Nu simt nevoia să cânt”
Omdahl a subliniat că, deși Harket va trebui să trăiască cu această boală tot restul vieții, medicația și intervențiile chirurgicale la Mayo Clinic (SUA) i-au „atenuat simptomele”.
În iunie 2023, Harket a suferit o procedură neurochirurgicală avansată – stimulare cerebrală profundă (DBS) – în care i-au fost implantate electrozi în partea stângă a creierului.
În decembrie 2024, aceeași procedură a fost efectuată și pe partea dreaptă, cu rezultate pozitive.
Deși încă poate conduce, Morten Harket este nesigur în privința viitorului său muzical: „Problemele cu vocea sunt unul dintre multele motive de incertitudine în ceea ce privește viitorul meu creativ.”
Jan Omdahl a spus că, în zilele bune, Harket nu prezintă semne evidente ale bolii, dar are nevoie de efort constant pentru a echilibra: medicația, semnalele trimise de electrozi, somnul, glicemia și starea mentală – pentru a ține simptomele sub control.
„Nu este mereu eficient, e mai degrabă ca o plimbare fără sfârșit cu un montagne russe”, potrivit lui.
Întrebat dacă mai poate cânta, Harket a răspuns: "Nu știu exact. Nu simt nevoia să cânt, iar asta, pentru mine, e un semn. Nu mai cred că voi putea atinge controlul tehnic total. Întrebarea este dacă îmi pot exprima emoțiile prin voce. În acest moment, nu".
Totuși, el a adăugat: „Văd cântatul ca o responsabilitate. Și, în anumite momente, e absolut minunat că am șansa să o fac. Dar am și alte pasiuni, lucruri care sunt la fel de mari și de esențiale pentru mine.”
„Nu vă faceți griji pentru mine”
Articolul notează că alte vedete care au trăit cu boala Parkinson includ: Ozzy Osbourne, actorul Michael J. Fox și campionul Muhammad Ali. Harket le-a transmis fanilor: „Voi asculta specialiștii. Nu vă faceți griji pentru mine.
Folosiți-vă energia pentru a rezolva probleme reale, eu sunt îngrijit.”
A mai spus că lucrează la versuri pentru melodii noi, dar nu știe dacă le va putea finaliza și lansa: „Timpul va decide dacă vor ieși la lumină. Îmi place ideea de a merge mai departe, ca pacient cu Parkinson și artist, cu ceva complet neașteptat.”
Artistul a concluzionat: „Mă deranja gândul că boala mea va deveni cunoscută publicului. Dar pe termen lung, e și mai apăsător să protejez ceva strict personal tratându-l ca pe un secret.”
Morten Harket, care a avut și o carieră solo și a fost co-prezentator al Eurovision 1996 de la Oslo, a fost decorat cu titlul de cavaler în Norvegia în 1992, alături de colegii săi din A-ha, Pål Waaktaar și Magne Furuholmen, pentru contribuția adusă muzicii norvegiene și succesului internațional.