A încetat din viață actorul Costel Constantin
Maestrul s-a dăruit scenei teatrului peste jumătate de secol.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 22 Mai 2024, 13:34 • Actualizat: 22 Mai 2024, 21:05
Actorul Costel Constantin a murit la vârsta de 81 de ani.
Decesul a fost confirmat, miercuri, de Teatrul Național București într-un mesaj pe Facebook.
Maestrul, care s-a dăruit scenei teatrului peste jumătate de secol, a decis să se retragă în 2023.
Un coleg minunat, un artist desăvârșit
"Cu adâncă tristețe anunțăm trecerea la Veșnicie a marelui actor COSTEL CONSTANTIN, un coleg minunat, un artist desăvârșit, cu o lungă și o prodigioasă carieră atât în teatru, cât și în film, cu zeci de roluri memorabile!
Costel Constantin s-a născut pe 20 octombrie 1942, la Galați.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesor Beate Fredanov, în 1964.Printre rolurile sale celebre se numără aparițiile pe scena Teatrului Național din București, unde a colaborat cu regizori de renume și a interpretat personaje dintr-o gamă variată de piese clasice și contemporane.
A debutat pe scena Teatrului Național București în 1970, cu rolul Nick din piesa „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee.
A jucat în zeci de piese, printre care se numără Săptămâna patimilor de Paul Anghel, Regele Lear de William Shakespeare, Năpasta, O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, Alexandru Lăpușneanu de Virgil Stoenescu, Azilul de noapte de Maxim Gorki, Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea, Steaua fără nume de Mihail Sebastian, Crimă pentru pământ după Dinu Sararu, Sâmbătă, duminică, luni de Eduardo De Filippo, Sinucigasul de Nikolai Erdman.
Ultima oară a putut fi văzut pe scenă în iunie 2023, în spectacolul „Omul care a văzut moartea”, un rol remarcabil, pe care l-a însuflețit în peste 200 de reprezentații de-a lungul a zece ani.
Dumnezeu să-l aibă în paza Sa! Condoleanțe familiei!", potrivit TNB.
La ediția din 2021 a Galei Gopo, Costel Constantin a obținut Premiul pentru Întreaga Carieră.
Costel Constantin a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (promoția 1964) avându-i colegi pe Ion Caramitru, Virgil Ogăşanu, Ilinca Tomoroveanu, Florina Cercel, Ştefan Radof, Valeria Seciu şi mulţi alţii. A debutat ca actor la Teatrul Național din Iași, unde a activat în perioada 1965-1969, iar din 1969 a devenit actor al Teatrului Național din București, unde a apărut în numeroase roluri principale din piese de Shakespeare, Gogol, Molière sau Caragiale. Face parte din galeria actorilor de mare valoare ai scenei româneşti care au interpretat memorabil rolul lui Ştefan cel Mare (din „Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea), alături de Constantin Nottara, George Calboreanu şi George Vraca. De-a lungul carierei sale a jucat alături de maeștri ai teatrului românesc precum Grigore Vasiliu Birlic, Dina Cocea, George Calboreanu, Cella Dima sau Marcel Anghelescu.
Pe marile ecrane a debutat în pelicula „Porțile albastre ale orașului” (1973, regia Mircea Mureșan), iar de atunci au urmat numeroase lungmetraje, printre care „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii” (r. Mircea Mureșan), „Ediție specială” (r. Mircea Danieliuc), „De ce trag clopotele, Mitică?” (r. Lucian Pintilie), „Buletin de București” (r. Virgil Calotescu), „Căsătorie cu repetiție” (r. Virgil Calotescu), „Misterele Bucureștilor” (r. Doru Năstase), „Balanța” (r. Lucian Pintilie), „Pepe & Fifi” (r. Dan Pița), „Dulcea saună a morții” (r. Andrei Blaier). Printre serialele TV în care s-a remarcat mai târziu, se numără „Aniela” sau „Iubire și onoare”.
Citește și: S-a stins actorul Constantin Cojocaru