Cele patru viori ale compozitorului George Enescu, în premieră pe aceeași scenă în cadrul unui turneu istoric
Cele 4 instrumente fac parte din categoria tezaur și se află în patrimoniul Muzeul Național ”George Enescu” din București.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 06 Noiembrie 2024, 14:58 • Actualizat: 06 Noiembrie 2024, 15:17
Toate cele patru viori care i-au aparținut compozitorului George Enescu se vor afla împreună pe aceeași scenă, în premieră națională, în noiembrie 2024, în cadrul unui turneu naţional.
Cele 4 instrumente fac parte din categoria tezaur și se află în patrimoniul Muzeul Național ”George Enescu” din București.
Patru violoniști de excepție vor călători alături de instrumente
Unul dintre cei patru violoniști care vor cânta la cele patru instrumente este Gabriel Croitoru, pe vioara Guarneri del Gesù „Catedrala” din 1731 – instrument la care cântă din 2008, realizând până acum nu mai puţin de 12 turnee naţionale pentru promovarea acesteia din anul 2012 până în prezent, cel din 2024 fiind al 13-lea.
De asemenea, Simina Croitoru va cânta la vioara Paul Kaul din 1931, Paul Răducanu, pe vioara Paul Kaul din 1930 și Mircea Dumitrescu pe o vioară Frères Pierre şi Hippolyte Silvestre din 1835.
Celor patru violoniști li se va alătura, pe scenă, și pianistul Horia Mihail, împreună cu care violonistul Gabriel Croitoru a început în anul 2012 Turneul Național „Vioara lui Enescu”.
Turneul, a cărui istorie depășește un deceniu, va avea loc în noiembrie 2024 în mai multe oraşe din ţară: Iaşi, Bucureşti, Galaţi, Deva, Bistriţa, Brașov.
Turneul „Vioara lui Enescu” oferă spectatorilor șansa de a se bucura de sunetele și emoțiile pe care aceste instrumente le-au purtat de-a lungul timpului.
Începând cu luna decembroe, turneul „Vioara lui Enescu” urmează să-i încânte pe românii aflați în diaspora, relatează Agerpres.
Vioara lui Enescu a traversat toată țara
Din 2012 până în prezent, vioara lui Enescu a călătorit peste tot împreună cu pianistul Horia Mihail, în cămine culturale din cele mai îndepărtate colţuri ale României, în săli de sport din licee, în orașe mari și mici ale ţării dar şi la Sala Radio din București sau în marile săli de concerte din Beijing, Londra, Spania, Portugalia.
Muzeul Naţional „George Enescu” este depozitarul celor patru viori care au răsunat sub arcuşul maestrului George Enescu, fiind donate statului român de către soţia muzicianului, Maria Cantacuzino Enescu, odată cu înfiinţarea muzeului, în 1956.
Cele patru viori au o valoare inestimabilă nu numai prin calitatea lor de excepție, cât și prin memoria artei violonistice a marelui interpret român, impregnată în istoria lor.
Turneul reprezintă astfel o șansă unică pentru cei care vor veni la concerte de a vedea și asculta aceste instrumente încărcate de valoare și memorie istorică.
Programul muzical „Vioara lui Enescu” 2024
- Pugnani-Kreisler – „Preludiu” și „Allegro”;
- Poldini-Kreisler – „Poupée valsante”;
Solist: Gabriel Croitoru
- Fr. Kreisler – „Liebesleid”;
- Gr. Dinicu – „Hora staccato”;
Solist: Paul Răducanu
- Fr. Kreisler – „Liebesfreud”;
- Gr. Dinicu – „Hora mărțișorului”;
Solist: Mircea Dumitrescu
- Dinicu – „Reverie”;
- Gr. Dinicu – „Ciocârlia”;
Solist: Simina Croitoru
- Ch. Dancla – „Ah! vous dirai-je, maman!”;
- G. Enescu (arr. E. Girtain) – „Balada”;
- P. Sarasate (arr. Croitoru) – „Navarra”;
- Fr. Kreisler (arr. Croitoru) – „Caprice viennois”;
Soliști: Gabriel Croitoru, Simina Croitoru, Paul Răducanu, Mircea Dumitrescu
La pian: Horia Mihail
Itinerar muzical „Vioara lui Enescu” 2024
ITINERAR „VIOARA LUI ENESCU” 2024
- 12 noiembrie – Iaşi, Palatul Culturii;
- 14 noiembrie – Galaţi, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă “Nae Leonard”, în cadrul a XX-a ediții a Festivalului International Leonard;
- 18 noiembrie – Bucureşti, Ateneul Român;
- 27 noiembrie – Braşov, Sala Patria;
- 28 noiembrie – Deva, Sala Pro Arte;
- 29 noiembrie – Bistriţa, Sinagoga;
- 4 decembrie – Bologna, Hotel I Portici.
Cei interesați pot descoperi mai multe detalii despre turneu pe site-ul oficial al evenimentului.
Citește și: În premieră absolută, toate cele 4 viori ale lui Enescu vor răsuna pe scena Ateneului Român din Capitală