Cristian Măcelaru, dirijorul festivității de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris
Dirijorul a condus unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii.
![Cristian Măcelaru, dirijorul festivității de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris](https://www.radioromania.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.radioromania.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2024%2F7%2F23%2F29255%2Fc177-d0660013-17217292495dea4097.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Iulian Busan, Publicat: 21 Iulie 2024, 13:39 • Actualizat: 26 Iulie 2024, 11:07
Cristian Măcelaru, cunoscutul dirijor român și director artistic al Concursului şi Festivalului Internaţional „George Enescu”, va lua cu asalt Parisul pentru a dirija Orchestre National de France în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din acest an.
„Niciodată nu am crezut în viaţă că voi avea această oportunitate. E un lucru foarte frumos pentru că este un eveniment în care cu toţii uităm parcă de lucrurile care ne separă şi ne aducem aminte de frumuseţea lucrurilor care ne ajută să venim împreună”, a declarat Cristian Măcelaru pentru TVR Info.
Un parcurs profesional de excepție
Cristian Măcelaru a devenit un nume al scenei internaționale începând cu anul 2012, moment în care a apărut la pupitrul Orchestrei Simfonice din Chicago, în locul lui Pierre Boulez.
Tot în 2012, Măcelaru a primit distincția „Solti Emerging Conductor Award” pentru tineri dirijori, un însemn al prestigiului acordat o singură dată în istoria fundaţiei, urmată în 2014 de premiul „Solti Conducting Award”.
Artistul a dirijat frecvent concertele unora dintre cele mai bune orchestre americane, printre care Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Filarmonicii din New York, Orchestra Filarmonicii din Los Angeles, Orchestra Simfonică din Cleveland, Orchestra Simfonică din St. Louis şi Orchestra Simfonică Naţională.
Debut la Carnegie Hall
Dirijorul român a debutat în februarie 2015 la Carnegie Hall, în cadrul unui program cu Orchestra Simfonică Naţională a Danemarcei şi Anne-Sophie Mutter.
Un veritabil iubitor de operă, dirijorul a condus, în iunie 2015, Opera din Cincinnati în interpretări foarte apreciate ale operei „Il Trovatore”.
Debutul său în operă are loc în 2010, cu Grand Opera din Houston în „Madama Butterfly” şi a dirijat premiera americană a operei „Turning Point” de Colin Matthews cu Orchestra Centrului pentru Muzică Tanglewood, în cadrul Festivalului de muzică contemporană Tanglewood.
În 2019, Măcelaru se întoarce la Grand Opera din Houston pentru o producţie a lui Kasper Holten a operei „Don Giovanni”, relatează Radio România Reșița.
În spațiul european, artistul a fost invitat să dirijeze alături de numeroase orchestre şi festivaluri de renume, printre care Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Regală Concertgebouw, Orchestra Capelei de Stat din Dresda, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Simfonică Germană din Berlin, Orchestra Simfonică a Oraşului Birmingham, Orchestra Filarmonică din Rotterdam, Orchestra Filarmonică de Radio a Franţei, Orchestra din Hallé, Orchestra de Cameră Scoţiană şi Orchestra Simfonică Naţională Daneză.
Citește și: Programul competiţiilor la Jocurile Olimpice din 24 iulie