Ministrul Turcan, la Radio România Actualități: Pregătim dosarul pentru înscrierea fostelor închisori comuniste în lista indicativă pentru Patrimoniul UNESCO
În vară, ansamblul Penitenciarului Piteşti – Fosta închisoare a deţinuţilor regimului comunist a fost clasat ca monument istoric.

16 Noiembrie 2023, 20:01
De Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, ministrul Culturii a anunțat că, împreună cu echipa de specialiști de la Institutul Național al Patrimoniului, se pregătește dosarul pentru înscrierea, în luna ianuarie, a fostelor închisori comuniste în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.
"A fost inclus ca proiect pe o finanțare de fonduri europene și ar presupune, pe de-o parte, integrarea tuturor legilor care vizează patrimoniul cultural din România și o abordare integrată a domeniului patrimoniului cultural, de la monumente istorice, arheologice, peisaje culturale, patrimoniu cultural mobil sau patrimoniu cultural imaterial", a spus Raluca Turcan la Radio România Actualități.
"Este un proiect integrator, care va fi transmis ca proiect de lege către Parlamentul României și sper eu ca, într-un final, România să aibă un cadru legal care, pe de-o parte, să conserve partea de patrimoniu, să impulsioneze la valorificarea și restaurarea lui și, în același timp, să delimiteze mult mai clar ariile de protejare a patrimoniului cultural", a adăugat ministrul.
În vară, Raluca Turcan a semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti – Fosta închisoare a deţinuţilor regimului comunist.
„Astfel, Penitenciarul Piteşti a fost inclus în Lista Monumentelor Istorice şi i s-a conferit, la iniţiativa Ministerului Culturii şi cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Argeş, regimul de monument istoric de grupă A”, se preciza într-un comunicat.
Experţi şi specialişti atestaţi de către Ministerul Culturii au întocmit studiul istorico-arhitectural care a stat la baza deciziei de clasare ca monument istoric a Penitenciarului Piteşti care va fi, începând de miercuri, supus Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Aceştia au luat în calcul importanţa şi încărcătura istorică deosebită a unuia dintre cele mai întunecate locuri aparţinând memoriei comunismului în România, amintește Radio Vacanța.
„Închisoarea de la Piteşti este o amintire dureroasă, dar şi o mărturie a forţei spiritului uman de a rezista şi de a se opune opresiunii. Clasarea Penitenciarului Piteşti este un moment deosebit de important în încercarea de a conştientiza şi recupera istoria recentă a României. Povestea închisorii de la Piteşti şi a Experimentului Piteşti ajută la cinstirea victimelor şi a curajului celor care au luptat împotriva nedreptăţilor regimului comunist. De asemenea, recunoaşterea Închisorii drept monument istoric îi reconfirmă poziţia ca simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste în România şi simbol al protejării valorilor democratice”, a declarat atunci Raluca Turcan.