SIBIU: Primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, în expoziție la Muzeul Brukenthal
Constantin Brâncuși a realizat sculptura „Enfant” („Bust de copil”) în ghips, în primii săi ani petrecuți la Paris.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 05 Aprilie 2025, 14:03 • Actualizat: 05 Aprilie 2025, 14:03
Primul bust de copil realizat de sculptorul Constantin Brâncuși poate fi văzut, începând de sâmbătă, 5 martie, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în cadrul unei expoziții temporare.
Această sculptură face parte dintr-o expoziție privată din România și până în prezent a mai fost expusă o singură dată în țară.
Constantin Brâncuși a realizat sculptura „Enfant” („Bust de copil”) în ghips, în primii săi ani petrecuți la Paris. Este prima sculptură a sa dintr-o serie dedicată copiilor și a fost expusă în saloanele pariziene în anul 1906, unde a fost remarcat de mari artiști ai acelui timp.
Sculptura lui Constantin Brâncuși, cumpărată de un român la o licitație
Această sculptură din ghips patinat a ajuns în țară în anul 2018, când a fost cumpărată de un colecționar român la o licitație din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Bărbatul vrea să rămână anonim.
Anterior, până să ajungă pe teritoriul britanic, lucrarea fusese cumpărată de la sculptor de pictorul Ștefan Popescu, după care a circulat o perioadă în alte colecții private.
Lucrarea a fost achiziționată de la artist de pictorul Ștefan Popescu, apoi a circulat în alte colecții private, iar în 2018, la Sothebyʼs, în Londra, un colecționar român a achiziționat lucrarea lui Brâncuși și a adus-o în România.
„Capul de copil l-a pus pe Brâncuși în focusul artiștilor, colecționarilor și lumii întregi, printre care și Rodin. A fost, să spunem așa, primul dialog și vizual pe care Rodin l-a avut văzând lucrările maestrului Constantin Brâncuși”, a spus managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, potrivit Radio România Actualități.
Expoziția Brâncuși de la Palatul Brukenthal din Sibiu va putea fi vizitată zilnic, până pe 27 aprilie, mai puțin în perioada Paștelui, când muzeul va fi închis.