Adrian Câciu: Se va evita recesiunea. Trebuie găsite formulele în care risipa din cheltuielile publice să nu mai existe
„Trebuie găsite formule de aşezare a colectării de aşa manieră încât să nu fie necesară creşterea taxelor. Pentru că pui taxe pe ceva care încetineşte, ca şi cum te-ai aşteptat să nu mai încasezi nici măcar ce încasai”, a spus Adrian Câciu.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 17 Martie 2025, 11:24 • Actualizat: 17 Martie 2025, 11:24
Fostul ministru al Finanțelor Adrian Câciu a spus, luni, 17 martie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, că trebuie să fie găsite formulele în care să nu mai existe risipa din cheltuielile publice și că recesiunea va fi evitată.
Adrian Câciu a făcut aceste afirmații în contextul în care agenția de evaluare financiară Moody's a menținut ratingul suveran al României recomandat pentru investiţii, dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă.
Potrivit Moody's, în lipsa unor măsuri suplimentare de reformă fiscală şi reduceri de cheltuieli, deficitul bugetar ar urma să se menţină ridicat în acest an, ajungând la 7,7% din Produsul Intern Brut. Analiştii agenţiei au mai spus că România este expusă la un risc geopolitic din cauza apropierii de războiul din Ucraina.
Moody's era singura dintre cele trei mari agenţii care avea încă o perspectivă stabilă asociată ratingului suveran al României. Fitch şi Standard & Poor's au anunţat deja o perspectivă negativă, ceea ce a plasat România la un pas de categoria „junk”, cea care nu este recomandată investiţiilor.
„Aceste ratinguri pe care România le are, le are la Moody's din 2006, dacă nu mă înşel, suntem la această treaptă Baa3, la Standard & Poor's şi la Fitch suntem undeva la BBB- din 2011-2014. Ce a evoluat a fost perspectiva, în sensul în care agenţiile se uită pe ceea ce înseamnă riscurile suplimentare care pot apărea.
Ce ar trebui să ştim, la fel, în noiembrie, toate cele trei agenţii ne-au dat perspectivă stabilă. În noiembrie încă n-aveam acel tumult de emoţie creat de turul întâi al alegilor prezidenţiale şi incertitudinea politică creată în jurul acestui lucru. Deci, ce a apărut între timp, între noiembrie şi prezent, este această incertitudine politică.
Deficitele mari, România le are, dar, la fel, declaraţiile pe care nu le consider iresponsabile ale unor lideri politici de prim rang fac rău României. Şi vă spun de ce. Un deficit... Moody's zice că va fi 7,7. Oameni buni, avem 7,8% din PIB asumare de investiţii. Am auzit ministrul de finanţe care la un moment dat zicea că a fost un deficit dezastruos. Nu a fost un deficit dezastruos.
Nu a fost un deficit-dezastru, dacă raportăm că am avut, totuşi, investiţii de 7,1% din PIB anul trecut. Adică ne-am ales o cale să ne îndatorăm pentru a ne dezvolta. Nu poţi să te dezvolţi fără să te împrumuţi, dar ce spune Moody's şi ce trebuie să avem grijă şi ce trebuie să aibă, de fapt, clasa politică grijă: ne trebuie o stabilitate politică şi ne trebuie mai puţină emoţie şi ceartă, şi scandal, şi volatilitate, şi hazard în ceea ce înseamnă administrarea ţării”, a spus Adrian Câciu, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
De asemenea, fostul ministru de Finanțe a spus că se schimbă întreaga omenire cu noua politică a administraţiei americane. În acest context, toată clasa politică trebuie să înţeleagă că România se află într-un context destul de complicat geopolitic, mai ales regional.
Adrian Câciu a subliniat că politicienii ar trebui să înțeleagă că este necesară continuarea drumului de reformă în România și că trebuie să găsească formulele în care să nu mai existe risipa din cheltuielile publice.
Adrian Câciu: Nu trebuie să crească taxele
El a adăugat că trebuie să fie evitată reforma fiscală în sensul creșterii taxelor, deoarece economia țării este în tendință descendentă.
„Deci trebuie găsite formule, încă o dată, de aşezare a colectării de aşa manieră încât să nu fie necesară creşterea taxelor. Pentru că pui taxe pe ceva care încetineşte, ca şi cum te-ai aşteptat să nu mai încasezi nici măcar ce încasai.
Mesajul meu, eu nu sunt foarte emotiv, poate paradoxală în această perioadă în care toată lumea, cum să zic, cade în capcana emoţiei. De aceea am şi spus: Oameni buni, aceste rating-uri le avem de mult. Dar ce a intervenit? Acest hazard politic. Şi încă o dată trebuie să fim serioşi în ceea ce înseamnă asumarea politică, asumarea pe reforme, evident făcute cu cap, nu radical”, a spus fostul ministru de Finanțe.
„Un conflict la graniţă totuşi introduce un risc mai mare pentru o ţară aflată în această zonă. Acest lucru trebuie să-l înţelegem, nu e o panică, era de aşteptat pe de o parte, pe de altă parte, că şi Moody's va veni cu perspectivă negativă, nu va avea efect pe ceea ce înseamnă dobânzile la titlurile de stat, pentru că efectul a fost propagat atunci când s-a dat, dacă nu mă înşel, în decembrie sau ianuarie a dat perspectiva negativă.
Atunci a fost un vârf al dobânzilor, acum sunt în scădere. Deci nu va avea efect în preţuri, în inflaţie sau în dobânzi mai mari, dar este încă o dată un semnal pentru ceea ce înseamnă establishment-ul politic care trebuie să înţeleagă că nu e loc de ceartă, ţara e mai importantă şi dacă vrem să protejăm cu adevărat oamenii, ar trebui să fim mai, nu neapărat să zic toleranţi, dar trebuie să ne înţelegem între noi, că nu e despre noi ca politicieni este despre despre România şi interesul economic al României”, a mai spus Adrian Câciu.
„Eu zic că se va evita recesiunea şi cu atât mai mult o criză economică”
Totodată, fostul ministru de Finanțe a explicat că în prezent, președintele american Donald Trump reaşază Statele Unite ale Americii pe harta lumii, pentru că sub administraţiile anterioare, acestea au pierdut foarte mult din ceea ce înseamnă influenţa în comerţul mondial.
Potrivit lui Adrian Câciu, crescuse foarte multă zona Asia-Pacific ca influenţă şi Europa la fel, excedente comerciale foarte mari pe lângă Statele Unite ale Americii care mereu au înregistrat deficit comerţ.
„Eu zic că se va evita recesiunea şi cu atât mai mult o criză economică, dar, încă o dată, lucrurile acestea se vor aşeza după primul trimestru. Vedem această îngrijorare în volatilitate, în burse, dar ele sunt într-o zonă, zic eu, gestionabilă şi, din punctul meu de vedere, şi aş vrea să fiu obiectiv, să nu fiu foarte optimist, nu vom avea recesiune nici în acest an, nici în ceea ce înseamnă Statele Unite, nici Europa.
Dar sub condiţia ca Europa, mai ales statele din Europa dezvoltată - vorbesc de Germania, Franţa şi Italia - să dea drumul la bani, pentru că Europa Centrală s-a gripat şi acum o să, poate o să doară ce spun, din cauza unui ministru de Finanţe german care a refuzat de trei ani de zile, de când a început războiul, să dea subvenţii către economia germană, a avut contracţie doi ani la rând.
Ar fi timpul ca Europa să se trezească din această perspectivă. Deci, nu vom avea nici aici, dacă se respectă aceste condiţii.
În România există potenţial de revenire, pentru că noi suntem încă sub potenţialul nostru de exprimare economică, dar condiţia este ca politicienii, încă o dată, şi cei care conduc, şi cei care sunt în zona de opoziţie, să înţeleagă că, dincolo de, să zic aşa, dezbaterea care face deliciul tuturor, politică, trebuie să facă un, ca să zic aşa, un pact pentru economia României, astfel încât aceasta să îşi vină, să nu sufere şi să meargă pe creştere, nu să meargă în continuare neîncetinit”, a mai spus ministrul.
Citește și: Marcel Ciolacu: „Ne vom încadra în deficitul asumat de 7%”