Bursele asiatice, în declin după noile tarife impuse de Trump
Liderul SUA a semnat un ordin executiv prin care dublează tariful anterior de 10% impus Chinei.

Articol de Rareș Vlad, Publicat: 04 Martie 2025, 08:35 • Actualizat: 24 Martie 2025, 16:16
Indicii Nikkei din Japonia și Hang Seng din Hong Kong au înregistrat cele mai mari scăderi, coborând cu peste două procente și, respectiv, 1,5 procente.
Declinul vine după ce Casa Albă a anunțat, luni, că președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care dublează tariful anterior de 10% impus Chinei, relatează France Presse (AFP).
Liderul american a atras atenția, totodată, că nici Canada și Mexicul nu vor fi scutite de tarifele de 25%, ceea ce a dus la o scădere bruscă a acțiunilor americane luni.
Ottawa a reacționat, luni, impunând tarife de 25% pe bunuri americane în valoare de 155 miliarde de dolari.
Beijingul a avertizat, de asemenea, că este „profund nemulțumit” și că va adopta măsuri de răspuns pentru a-și proteja „drepturile și interesele”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului într-un comunicat.
Temerile că aceste tarife de represalii ar putea escalada într-un război comercial de amploare au dus la scăderi pe piețele din întreaga Asie.
Producătorii auto japonezi cu fabrici în Mexic au fost printre cei mai afectați, cu Nissan, Toyota și Honda suferind pierderi majore, toate scăzând cu peste două procente.
Bursele din Asia au urmat aceeași tendință descendentă, cu scăderi de aproximativ un procent în Thailanda, Australia, Noua Zeelandă și Taiwan.
Acțiunile au scăzut și în Filipine, Malaezia și Coreea de Sud, unde marți a fost deschisă o a doua bursă, numită Nextrade.
„Spectrul unui război comercial total planează din nou, amenințând să sufoce creșterea economică globală exact în momentul în care investitorii începeau să-și recapete încrederea”, a declarat Stephen Innes de la SPI Asset Management.
Investitorii speră că China va anunța un pachet masiv de stimulente în cadrul reuniunii sale parlamentare cheie de miercuri, Congresul Național al Poporului, pentru a stimula economia.
„La viitorul Congres Național al Poporului, factorii de decizie chinezi ar putea introduce mai multe măsuri de creștere [economică], inclusiv anunțarea unui deficit bugetar mai mare și menținerea unei ținte de creștere economică de cinci procente pentru acest an”, a declarat Lloyd Chan de la MUFG Bank.
Donald Trump și-a exprimat luni indignarea față de slăbirea anumitor monede, acuzând Beijingul și Tokyo că folosesc această strategie în comerț, deși guvernul japonez a respins vehement această afirmație.
Piața petrolului a înregistrat, de asemenea, scăderi semnificative, cu West Texas Intermediate coborând la 68 de dolari pe baril, iar Brent din Marea Nordului scăzând la 71,06 dolari pe baril.
Prețul Bitcoin s-a prăbușit cu aproape 10%, luni, deoarece temerile legate de un posibil război comercial în creștere i-au determinat pe investitori să caute plasamente mai sigure.
Bitcoin și alte active digitale similare crescuseră în weekend după ce Donald Trump a sugerat crearea unei rezerve naționale de criptomonede.
„Totul este vândut”, a spus Adam Button, manager la Forexlive. „Se desfășoară un proces de reducere a riscurilor” printre investitorii cripto, a adăugat el.