Legea privind energia eoliană offshore, în vigoare din 30 mai
Potențialul eolian din Marea Neagră este de 76 GW.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 30 Aprilie 2024, 18:51 • Actualizat: 30 Aprilie 2024, 18:51
Ministerul Energiei a anunțat, marți, că legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare de la 30 mai, după promulgarea legii de către președintele Klaus Iohannis.
„România este prima ţară de la Marea Neagră cu un cadru de reglementare al energiei eoliene offshore. Astăzi, preşedintele României, domnul Klaus-Werner Iohannis, a promulgat Legea privind energia eoliană offshore.
În 30 de zile, pe data de 30 mai, Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare. Prin legea promulgată astăzi de preşedintele României, ţara noastră şi-a reconfirmat rolul de lider regional în domeniul energiei”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Îndeplinirea unui jalon din PNRR
Adoptarea unui cadru legislativ pentru demararea exploatării resurselor eoliene offshore este un demers vital în asigurarea independenţei şi rezilienţei energetice a României. Totodată, prin legea promulgată astăzi, România marchează îndeplinirea unui alt jalon din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„Prin Legea energiei eoliene offshore, România şi-a reconfirmat rolul său de lider regional şi exemplu de bună-practică în domeniul energiei. De astăzi intrăm în linie dreaptă, iar până în 2032 vom avea în Sistemul Energetic Naţional primii MW de energie electrică produşi prin utilizarea resurselor de vânt din Marea Neagră. Sunt onorat că, în mandatul meu de ministru al Energiei, România face primii paşi pentru exploatarea potenţialul său eolian din Marea Neagră: 76 GW putere instalată.
În perioadă următoare, pentru Ministerul Energiei este prioritară demararea în cel mai scurt timp a activităţilor premergătoare licitaţiei de atribuire a perimetrelor eoliene offshore. Ne ţinem de cuvânt, aşa cum am promis din prima zi a mandatului: energie sigură, verde şi ieftină pentru toţi românii”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în comunicat, potrivit Agerpres.
Studiu pentru perimetrele maritime concesionate
În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Energiei va efectua un studiu de specialitate prin care va fi pregătită procedura de concesiune și activitățle de explorare, construcţie a centralelor electrice eoliene offshore şi exploatare a acestora.
Printre altele, studiul va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ţinând cont de: potenţialul eolian al acestora, posibilităţile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum şi de restricţiile impuse de Planul de amenajare a spaţiului maritim, inclusiv cele în materie de protejare a biodiversităţii şi mediului înconjurător.
Citește și: Energia eoliană a depăşit centralele pe gaz pentru prima dată anul trecut în Europa