Start-Up Nation: 440 de milioane de euro pentru noua ediție, din fonduri europene. Când vor începe înscrierile
„Este vital să ne păstrăm economia competitivă şi să ajutăm 200 dintre cei mai importanţi producători industriali ai ţării”, a spus Marcel Ciolacu.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 20 Martie 2025, 16:41 • Actualizat: 20 Martie 2025, 16:41
- Articolul a fost actualizat cu detalii suplimentare.
Guvernul va aloca 440 de milioane de euro pentru cea de-a patra ediţie a programului Start-Up Nation, a anunțat, joi 20 martie, premierul Marcel Ciolacu, subliniind că, în premieră, vor fi folosite doar fonduri europene, astfel că va fi degrevat bugetul statului. Înscrierile pentru modulul de dezvoltare a competenţelor vor începe din 15 aprilie, iar absolvenţii vor putea beneficia ulterior de o finanţare de până la 250.000 de lei per IMM.
Ediția din acest an a programului Start-Up Nation include o premieră, pentru că se investeşte atât în dezvoltarea competenţelor antreprenoriale, cât şi în dezvoltarea afacerilor propriu-zise.
Marcel Ciolacu: În premieră, folosim doar fonduri europene
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, procedura de implementare a Programului Start-Up Nation, care va beneficia în 2025 de o alocare de 450 de milioane de euro.
„Alocăm 440 de milioane de euro pentru cea de-a patra ediţie a programului Start-Up Nation. Este cea mai mare finanţare pentru acest program de până acum şi, în premieră, folosim doar fonduri europene şi degrevăm bugetul de stat.
Finanţăm afacerile noi, care produc în România şi livrează bunuri cu valoare adăugată, inclusiv în mediul rural. Sprijinim peste 7.500 de antreprenori, cu finanţări de 50.000 de euro fiecare, şi vrem să înfiinţăm minim 15.000 de noi locuri de muncă”, a spus Marcel Ciolacu în şedinţa de Guvern.
La rândul lui, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, a declarat că lansarea unei noi ediţii a Start-Up Nation reprezintă „un moment extrem de important” pentru antreprenorii din România, care aşteaptă acest program.
„Pentru prima dată vorbim despre o finanţare care vine exclusiv din fonduri europene: 450 de milioane de euro. Vorbim de cea mai mare alocare de la începutul acestui program. Vorbim despre competenţe pentru antreprenorii care urmează să obţină finanţare - şi nu doar de o finanţare, pur şi simplu.
Folosim noile tehnologii şi inteligenţa artificială pentru o platformă prin care antreprenorii vor putea să îşi încarce aceste proiecte. Ele vor fi evaluate mult mai rapid. În acelaşi timp, vom avea o dinamică mult mai clară a acestui program”, a spus el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
De asemenea, ministrul a menţionat că fiecare IMM va beneficia de o finanţare de până la 50.000 de euro. De asemenea, vor fi stimulate activităţile de producţie şi procesare, în special în industria alimentară, electronică şi în IT. Vor mai fi susţinute: industria prelucrării lemnului, producerea hârtiei şi cartonului.
„Vorbim despre un model care se va putea implementa inclusiv în zona rurală, în special în acele zone defavorizate din punct de vedere economic care pot să aibă şi să creeze acces la resurse pentru cât mai mulţi tineri antreprenori.
Publicul ţintă pentru aceste programe îl reprezintă tinerii până în 35 de ani. În momentul de faţă, vorbim despre termene foarte scurte. Programul începe oficial astăzi, de când a fost publicat în Monitorul Oficial”, a precizat el, potrivit Agerpres.
Când vor fi acordați primii bani și pentru ce vor putea fi folosiți
Depunerea primelor cereri pentru cursurile de formare antreprenorială se va face începând cu data de 15 aprilie, urmând ca până la finalul lunii octombrie să fie semnate toate contractele şi acordat avansul în valoare de 50%.
„Un alt avantaj este faptul că toate dobânzile la creditele punte pentru antreprenori vor fi la jumătate faţă de cota de piaţă. În momentul de faţă vorbim despre un număr total de aproximativ 15.000 de noi locuri de muncă create în urma acestor investiţii.
Se pot finanţa: echipamente tehnologice, soluţii IT, soluţii care vin cu o amprentă prietenoasă asupra mediului, de la sisteme de climatizare, ventilaţie; cheltuieli pentru înfiinţarea firmei, cheltuieli pentru mobilier, aparatură birotică, utilităţi, salarii; tot ce înseamnă componentă de marketing online, folosind instrumente digitale, precum şi consultanţă pentru întocmirea documentaţiei şi cheltuieli aferente mijloacelor de transport, chiar şi a creditelor şi garanţiilor obţinute din partea băncilor”, a mai spus ministrul Economiei.
Citește și: Guvernul aprobă programul Start Up Nation