Start-Up Nation: Finanțare europeană de 400 de milioane de lei pentru ediția din acest an
Antreprenorii vor putea accesa granturi nerambursabile majorate cu aproximativ 50.000 lei, fiind, însă, obligatorie formarea profesională.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 28 Martie 2024, 14:38 • Actualizat: 28 Martie 2024, 15:06
Programul Star-Up Nation va beneficia în acest an de o finanțare europeană în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, a anunțat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
„Ediţia din acest an a programului Start-Up Nation va aduce, astfel, o serie de noutăţi. În primul rând, acesta va beneficia de finanţare europeană, în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro. (...) antreprenorii vor putea accesa granturi nerambursabile majorate cu aproximativ 50.000 lei, fiind, însă, obligatorie formarea profesională.
Acest criteriu de eligibilitate se referă la efectuarea unor cursuri de antreprenoriat, cu o durată de 40 de ore. Platforma electronică de înscriere va include, în acest sens, un modul dedicat selecţiei formatorilor”, se precizează într-un comunicat al instituţiei, citat de Agerpres.
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, a participat, miercuri, la şedinţa de lucru a Consiliului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM-urilor (CCDIMM), organizată la sediul central al instituţiei.
Pe parcursul întâlnirii, au fost prezentate şi dezbătute proiectele procedurilor de implementare ale programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor, precum şi a celui de Consolidare a IMM-urilor prin acces îmbunătăţit la finanţare (Româno-Elveţian).
Progamul Femeia Antreprenor, complementar Start-Up Nation
Lansat în consurtare publica la jumătatea lunii martie, Programul Femeia Antreprenor va fi complementar Start-Up Nation.
De altfel, și Programul de consolidare a IMM-urilor prin acces îmbunătățit la finanțare va beneficia de un buget de peste 50 de milioane de franci elvețieni, din care suma 39 de milioane de franci elveţieni provine din cea de-a doua contribuţie a Programului de Cooperare Elveţiano-Român. Programul urmăreșt transformarea verde și digitală a IMM-urilor din industria prelucrătoare.
După armonizarea propunerilor formulate în cadrul şedinţei de lucru de către membrii CCDIMM, proiectele de proceduri de implementare ale celor trei programe (Start-Up Nation, Femeia Antreprenor şi Programul Româno-Elveţian) vor fi publicate pe paginile web ale MEAT.
Schemele de ajutor de stat şi de minimis urmează să fie lansate şi implementate de MEAT, alături de Agenţiile Teritoriale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Turism.
Citește și: Programul Noua Casă, la start