Stimulente financiare pentru firmele care angajează elevi sau studenți în timpul vacanței
Angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului București.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 17 Iunie 2024, 13:26 • Actualizat: 17 Iunie 2024, 13:25
Un stimulent financiar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă - ISR, a cărui valoare a fost actualizată la 660 lei, poate fi acordată pentru firmele care angajează în perioada vacanţei elevi sau studenţi, potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Stimulentul poate fi acordat pentru o perioadă de cel mult 60 de zile lucrătoare pentru fiecare elev şi student, iar diferenţa până la nivelul salariului realizat trebuie să fie suportată de către angajator.
Condiții pentru acordarea stimulentului financiar
Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului București, potrivit Radio România Actualități, citat de Rador Radio România. Pentru a face acest lucru, aceștia au la dispoziție 30 de zile de la data angajării elevilor sau studenților.
ANOFM a amintit că pot beneficia de stimulentul dinanciar angajatorii care angajează elevi și studenți în baza unui contract de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanței, cu normă întreagă sau cu timp parțial.
Totodată, stimulentul financiar poate fi acordat angajatorilor care încadrează în muncă elevi și studenți în baza unui contract de muncă temporară, doar dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât cea a vacanței.
Conform ANOFM, stimulentul financiar nu le poate fi acordat angajatorilor care angajează elevi și studenți anterior datei de începere a vacanței stabilite potrivit legii, pentru elevii și studenții respectivi.
De asemenea, sprijinul nu le poate fi acordat angajatorilor care au beneficiat, pentru acei elevi sau studenți, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.
Citește și: Studiu. Doar 34% dintre români sunt fericiți la locul de muncă