Tot mai multe firme românești se confruntă cu lipsa forței de muncă autohtone și apelează la muncitori străini
Cauza este, în principal, migrația masivă a specialiștilor români în Occident.

Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 12 Iunie 2024, 11:02 • Actualizat: 12 Iunie 2024, 11:01
Din ce în ce mai multe companii românești se confruntă cu lipsa forței de muncă autohtone, fiind nevoiți să angajeze muncitori asiatici pentru a-și putea continua activitatea.
Domeniile care apelează la muncitori asiatici sunt în special în construcții și HoReCa, dar și agricultură, industrie și transportul de mărfuri.
Nevoia de aducere a muncitorilor străini vine, în special, din migrația masivă a specialiștilor români în Occident.
„Nu ne putem aştepta că vom avea nicio creştere sănătoasă a PIB”
Invitat la „Apelul matinal” de la Radio România Actualități, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, Cristian Pârvan, spune că sunt angajaţi mai ales muncitori necalificaţi, pe fondul unei salarizări deficitare, dar şi al structurii economiei româneşti.
„Dacă nu vom dezvolta afaceri, produse cu valoare adăugată, care să permită salarizări superioare, nu ne putem aştepta că vom avea nicio creştere sănătoasă a produsului intern brut şi nici a mediului de afaceri la modul concret. De bază sunt aduşi ca şi muncitori necalificaţi în HoReCa, în construcţii, chiar şi în industria prelucrătoare.
În industria prelucrătoare pot să vă spun însă că oamenii care îi angajează caută să vadă dacă dintre ei nu sunt şi persoane cu calificări superioare, care au venit pe post de muncitori necalificaţi, încercând să valorifice mai bine potenţialul lor de cunoştinţe.
Condiţiile sunt foarte bine reglementate şi ei sunt apăraţi în egală măsură de Codul muncii din România. Deci, dacă angajatorul îşi respectă şi asigură condiţii... E de reglementat şi obligaţia celui care vine, de a respecta la ceea ce s-a angajat şi dacă nu respectă, să fie automat returnat în ţara de origine”, a declarat Cristian Pârvan, pentru
Citește și: Salarii majorate cu 10% pentru anumite categorii de angajați din România