Studiu: PIB-ul României ar putea crește cu 5% prin adoptarea inteligenței artificiale
PIB-ul ar putea creşte cu 14-16 miliarde de euro în următorii zece ani.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 31 Mai 2024, 10:36 • Actualizat: 31 Mai 2024, 10:35
PIB-ul României în următorii 10 ani ar putea avea o creștere cu 5%, dacă țara noastră a adopta inteligența artificială, se arată într-un studiu realizat de o companie de consultanță în manangement, publicat de Google.
Aceasta, în condiițile în care aproximativ 54% dintre locurile de muncă din țara noastră ar folosi inteligența artificială generativă.
„Dacă România adoptă pe plan extins inteligenţa artificială generativă, PIB-ul ar putea creşte cu 14-16 miliarde de euro în următorii zece ani, se arată în studiul 'The economic opportunity of AI', comandat de Google. Cercetarea acoperă regiunea Europei Centrale şi de Est (CEE) şi analizează în detaliu patru ţări, inclusiv România”, arată cercetarea realizată de Implement Consulting Group.
Creșterea PIB-ului s-ar datora în principal de creșterea productivității muncii pentru mai mult de jumătate dintre angajații din România. De asemenea, automatizarea unor sarcini ar duce la reducerea timpului necesar pentru diferite acțiuni.
„O amânare de cinci ani în adoptarea acestui tip de tehnologie ar putea reduce avansul potenţial al PIB-ului României la plus 1%”, susţin autorii studiului.
4,5 milioane de locuri de muncă, impactate de inteligența artificială
În ceea ce priveşte implicaţiile asupra locurilor de muncă, se estimează că inteligenţa artificială generativă va avea un impact asupra a până la 4,5 milioane de locuri de muncă din România.
„Se aşteaptă ca AI să aducă îmbunătăţiri în cazul a peste jumătate dintre locurile de muncă din România (54% sau 4,2 milioane), prin automatizarea unei părţi limitate din sarcinile acestora şi prin ajutorul oferit în crearea de conţinut (text, cod şi imagini), prin susţinerea acestora în rezolvarea a unor probleme complexe şi contribuind la designul produselor. În cazul unei mici părţi a locurilor de muncă din România (4% sau 0,3 milioane), peste jumătate din sarcini ar putea fi automatizate prin utilizarea inteligenţei artificiale generative”, mai arată cercetarea, citată de Agerpres.
Cu toate acestea, aproximativ 42% dintre locurile de muncă nu vor fi afectate de implementarea inteligenței artificiale.
Citește și: România va avea un Institut de Cercetare în Inteligența Artificială