SUA: Trump dă înapoi și amână, cu o lună, tarifele vamale pentru Canada și Mexic
Casa Albă insistă că aceste tarife sunt menite să combată contrabanda cu fentanil și să reducă migrația ilegală către SUA.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 07 Martie 2025, 10:08 • Actualizat: 07 Martie 2025, 10:20
Președintele SUA a decis, joi, să amâne tarifele comerciale de 25% pentru diverse importuri din vecinii de la nord și sud, Canada și Mexic, pe fondul temerilor tot mai mari legate de impactul economic al unui război comercial mai amplu.
Donald Trump a semnat noi ordine executive temporare în acest sens, relatează Euronews.
Introducerea introducerii taxelor vamale se amână cu o lună.
Casa Albă insistă că aceste tarife sunt menite să combată contrabanda cu fentanil și să reducă migrația ilegală către SUA.
Cu toate acestea, taxele propuse de Donald Trump au pus o presiune majoră asupra parteneriatului comercial nord-american, construit de-a lungul deceniilor.
Agitație pe burse
Planurile sale au provocat și o scădere a pieței bursiere, alarmând consumatorii americani.
Cu toate acestea, cel de-al 47-lea președinte al SUA a transmis că rămâne hotărât să impună tarife „reciproce” începând cu 2 aprilie.
Importurile din Mexic vor fi scutite de tarifele de 25% timp de o lună dacă respectă acordul comercial USMCA (Acordul SUA-Mexic-Canada) din 2020, conform noilor ordine semnate de Donald Trump.
Importurile din Canada – în special automobilele și piesele auto – care respectă acordul vor fi, de asemenea, scutite de tarifele de 25% timp de o lună. Alte produse canadiene, inclusiv potasiul – esențial pentru fermierii americani – și produsele energetice canadiene vor fi supuse unor tarife de 10%.
Donald Trump susține că această măsură este „temporară” pentru a evita prejudicierea industriei auto americane și că nu are nicio legătură cu reacțiile piețelor, însă nu a oferit detalii despre ce se va întâmpla după o lună, când tarifele ar trebui să reintre în vigoare.
„Nu, nu are nicio legătură cu piața. Nici măcar nu mă uit la piață, pentru că, pe termen lung, Statele Unite vor fi foarte puternice datorită a ceea ce se întâmplă aici. Acestea sunt țări și companii străine care ne-au jefuit ani la rând. Și niciun președinte nu a făcut nimic până când am venit eu. Iar eu am făcut multe”, a declarat președintele republican.
Aproximativ 62% din importurile din Canada vor fi în continuare supuse noilor tarife, deoarece nu sunt conforme cu USMCA, potrivit unui oficial de la Casa Albă. Pentru produsele mexicane, procentul se apropie de 50%.
Canada ripostează
Canada nu va renunța la tarifele sale inițiale impuse SUA, în ciuda amânării unor taxe de către Trump, potrivit a doi oficiali canadieni de rang înalt, citați de Associated Press sub protecția anonimatului.
Drept represalii vamale, Canada a anunțat tarife în valoare de 30 miliarde de dolari canadieni (19,4 miliarde euro), pentru produse precum sucul de portocale american, untul de arahide, cafeaua, electrocasnicele, încălțămintea, cosmeticele, motocicletele și anumite produse din hârtie și pastă de lemn, rămân în vigoare.
Un al doilea set de tarife impuse SUA, în valoare de 125 miliarde de dolari canadieni (81 miliarde euro), a fost suspendat după ce Donald Trump a semnat ordinul executiv de amânare a unor taxe, potrivit ministrului canadian de Finanțe, Dominic LeBlanc.
Tarifele comerciale urmau să intre în vigoare în trei săptămâni și ar fi afectat produse precum vehiculele electrice, fructele și legumele, lactatele, carnea de vită și porc, electronicele, oțelul și camioanele.
Premierul provinciei Ontario, Doug Ford, a anunțat joi că, începând de luni, Ontario va taxa cu 25% mai mult energia electrică livrată către aproximativ 1,5 milioane de americani, ca răspuns la planurile lui Donald Trump.
Ontario furnizează în prezent electricitate către locuințe din Minnesota, New York și Michigan.
„Singurul lucru cert astăzi este incertitudinea. O pauză pentru unele tarife nu înseamnă nimic. Până când președintele Trump nu va elimina definitiv amenințarea tarifelor, vom fi necruțători”, a scris Doug Ford pe X.
China reacționează
Ministrul chinez de Externe a declarat că Beijingul va continua să riposteze împotriva „tarifelor arbitrare” impuse de SUA, acuzând Washingtonul că răspunde „binelui cu rău” într-o conferință de presă susținută vineri.
Wang Yi spune că eforturile Chinei de a ajuta SUA să combată criza fentanilului au fost întâmpinate cu tarife punitive, ceea ce tensionează relațiile dintre cele două țări.
„Nicio țară nu ar trebui să-și închipuie că poate suprima China și în același timp să mențină o relație bună cu China”, a declarat Wang. „Astfel de acțiuni cu două fețe nu sunt benefice pentru stabilitatea relațiilor bilaterale și nici pentru construirea încrederii reciproce.”
Cele două țări au reînceput un război comercial cu represalii reciproce după revenirea lui Trump la Casa Albă în ianuarie. SUA a impus tarife de 20% pentru toate importurile chinezești, iar Beijingul a răspuns cu taxe suplimentare de 15% pentru produsele americane, inclusiv pui, porc, soia și carne de vită, și a extins restricțiile asupra afacerilor cu companii americane-cheie.
Comentând politica administrației Trump de protejare a intereselor SUA în detrimentul cooperării internaționale, Wang a avertizat că, dacă toate țările ar adopta această abordare, lumea ar ajunge la „legea junglei”.
Amenințările repetate ale lui Trump privind tarifele au provocat turbulențe pe piețele financiare, au scăzut încrederea consumatorilor și au lăsat multe afaceri într-o stare de incertitudine.
Piețele bursiere americane au avut o scurtă revenire după ce secretarul Comerțului, Howard Lutnick, a anunțat joi pauza de o lună, însă declinul a revenit rapid.
Indicele S&P 500 a scăzut sub nivelul la care se afla înainte de realegerea lui Donald Trump.
Howard Lutnick susține însă că toate instabilitățile provocate de tarife sunt doar temporare și necesare pentru viitorul economic al SUA.