Țările din UE care cultivă cele mai multe legume și fructe proaspete
Statistica, realizată pentru anul 2022, arată și care sunt cele mai populare fructe și legume cultivate în Uniunea Europeană.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 01 Martie 2024, 13:41 • Actualizat: 02 Martie 2024, 11:27
Țările membre ale Uniunii Europene care cultivă cele mai multe legume și fructe proaspete au fost dezvăluite de datele publicate, vineri, de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
Cele mai cultivate legume din UE. Țările care produc cele mai mari cantități
Potrivit datelor Eurostat, legumele proaspete au fost cultivate pe două milioane de hectare de teren în Uniunea Europeană, din care au fost recoltate 59,8 milioane tone de culturi.
Cele trei legume proaspete cel mai frecvent cultivate, în ceea ce priveşte cantitatea, au fost: roșiile (15,4 milioane tone de producţie recoltată), ceapa (6,2 milioane tone) şi cartofii (4,4 milioane tone).
Eurostat mai arată că producția anumitor legume proaspete se concentrează în unele ţări din blocul comunitar. În ceea ce privește producția recoltată de roșii, pe primul loc se află Italia, cu un procent de 40%. Clasamentul este completat de Spania (24%) şi Portugalia (9%).
Pe de altă parte, pentru producția de ceapă, primul loc pe podium este ocupat de Ţările de Jos, cu aproape un sfert din producţia la nivelul Uniunii Europene (24%). Locul al doilea este ocupat de Spania (20%), iar cel de-al treilea este ocupat de Franţa (12%).
În ceea ce privește producția de cartofi, principalii producători de la nivelul Uniunii Europene sunt: Germania (18% din totalul UE), Franţa (15%) şi Polonia (14%).
Cei mai importanți producători de fructe din UE. Merele și perele, printre cele mai populare
Datele Eurostat mai arată că în anul 2022, țările din Uniunea Europeană au produs 14,7 milioane tone fructe seminţoase sau fructe cu sâmburi, dintre care 12,6 milioane tone de mere şi 2,1 milioane tone de pere.
De asemenea, au fost recoltate 10,5 milioane tone de citrice, 6,3 milioane tone de fructe sâmburoase (cum ar fi prune, perele, nectarine, caise şi cireşe), 2,6 milioane tone fructe sub-tropicale şi tropicale (cum ar fi smochine, kiwi, avocado şi banane), 1,1 milioane tone de fructe cu coaja lemnoasă (nuci, alune) şi 0,7 milioane tone fructe de pădure.
Principalii producători ai UE de fructe, fructe de pădure şi fructe cu coaja lemnoasă (excluzând citricele, strugurii şi căpşunele) sunt Italia, Polonia, Spania şi Franţa, potrivit Agerpres.
Pentru alte fructe specifice, alte state membre UE sunt de asemenea producători cheie. Conform statisticii, în 2022, principalii producători de mere din UE au fost Polonia (34%), Italia (18%) şi Franţa (14%).
În cazul piersicilor, trei ţări au fost responsabile pentru mai mult de 90% din producţia de piersici: Italia (34%), Grecia (33%) şi Spania (24%), în timp ce principalii producători de pere din UE au fost Italia (25%), Ţările de Jos (17%) şi Belgia (17%).
Potrivit datelor Eurostat, România a avut în anul 2022 o producţie de 543.380 tone de mere, 42.320 tone de pere şi 11.860 tone de piersici.
| Citește și: Efectele schimbărilor climatice, resimțite de agricultura românească