Aproximativ 100 de pachete de servicii pentru diferite tipuri de cancer, incluse în noul Contract-cadru
Serviciile sunt grupate în trei categorii, potrivit ministrului Sănătății.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 23 Mai 2024, 11:04 • Actualizat: 23 Mai 2024, 11:04
Aproximativ 100 de pachete de servicii pentru diferite tipuri de cancer vor fi incluse în noul Contract-cadru. Anunțul a fost făcut joi, 23 mai, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Important este că sunt grupate în trei categorii. Este vorba despre diagnosticul pacienţilor oncologici, primul pachet de spitalizare de zi, al doilea se referă la pachetul care precizează extinderea bolii oncologice şi al treilea pachet care evaluează indicatorii clinico-biologici ai pacienţilor oncologici în vederea instituirii unui tratament eficient de către comisia multidisciplinară care evaluează aceşti pacienţi şi le stabileşte tratamentul”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul a adăugat că aceste pachete de servicii vor asigura un acces rapid la serviciile medicale. El a adăugat că în prezent spitalizarea de zi oferă suficiente posibilităţi în comparaţie cu spitalizarea continuă.
Reațaua de tratament oncologic, reorganizată
Alexandru Rafila a mai spus că este reorganizată rețeaua de tratament oncologic, astfel încât aceasta să poată reprezenta o soluție rațională pentru pacienți, accesibilă în acelaşi timp, ca să nu mai poarte pacienţii pe drum.
„Pacienţii care vin în institutele oncologice, mai ales în al dumneavoastră, care este cel mai mare, au nevoie de atenţie, au nevoie de înţelegere, au nevoie de empatie, au nevoie de spaţii prietenoase.
De foarte multe ori spaţiile în care sunt pacienţii ţinuţi sau vin sau aşteaptă să intre la proceduri cred că este important să le facem prietenoase pentru că boala oncologică, dincolo de o boală care este extrem de grea, de multe ori sau de cele mai multe ori este o afecţiune în care sunt afectaţi emoţional şi care au nevoie de un răspuns pe măsură nu numai din punct de vedere terapeutic, ci şi de un sprijin emoţional la care trebuie să lucrăm cu toţi”, a mai declarat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii a făcut declarațiile la deschiderea „Zilelor Medicale şi Ştiinţifice ale IOB”, eveniment organizat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, potrivit Agerpres.
Oficialul a mai spus că în prezent se regândeşte normarea personalului medical astfel încât să răspundă nevoii de îngrijire a pacientului care este diferită între diversele tipuri de instituţii medicale.
„Normarea personalului în instituţiile de primă linie o regândim în momentul de faţă împreună cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii astfel încât această normare să nu mai fie uniformă, ci să răspundă unei nevoi de îngrijire a pacientului care este diferită de cele mai multe ori între diversele tipuri de instituţii medicale în funcţie de complexitatea îngrijirii medicale”, a susţinut Rafila.
Ministrul Sănătății a amintit și despre realizarea Centrului de Protonoterapie la Institutul Oncologic Bucureşti, precizând că va fi o investiţie care poate fi realizată cu fonduri europene din Programul Operaţional pentru Sănătate în perioada imediat următoare.
Citește și: Persoanele neasigurate vor putea beneficia de pachete de servicii pentru depistarea unor afecțiuni grave