Ce ar trebui să conțină trusa de sănătate pentru vacanța în străinătate
Medicii avertizează asupra diferențelor în privința prescripțiilor medicale ale fiecărei țări.

Articol de Iulian Busan, Publicat: 09 Iulie 2024, 17:27 • Actualizat: 12 Iulie 2024, 09:25
Românii sunt gata să se bucure de binemeritata vacanță de vară, mulți dintre aceștia preferând să se relaxeze peste hotare, departe de casă.
Cu toate acestea, medicii recomandă adăugarea în bagaj a unei truse medicale cu strictul necesar, pentru a evita situațiile neplăcute pe durata sejurului.
O trusă standard este necesară, întrucât fiecare țară are propriile restricții în privința prescripțiilor medicale, relatează Radio România Cluj.
Trusă cu strictul necesar
„Pentru o trusă standard, aş recomanda medicamente care combat febra sau durerea. De asemenea, recomand medicamente pentru alergie, întrucât nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla, iar un antialergic poate fi util chiar atunci când există înţepături de insecte”, a comunicat Elena Dinte, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Cluj:
„Ar fi foarte important ca fiecare să aibă în trusă plasturi pentru leziuni minore şi o soluţie antiseptică (există acum foarte multe produse sub formă de geluri, creme cicatrizante sau spray). Şi aş mai recomanda să nu se uite produsele de protecţie solară, pentru că este foarte important să ne menţinem pielea sănătoasă”, a adăugat președinta.
„În altă ordine de idei, aş recomanda ca fiecare persoană să-şi pregătească strictul necesar pentru o tulburare digestivă, din care să facă parte şi enzime digestive, dacă pacienţii ştiu că au o problemă de toleranţă a unor alimente. Aş dori să accentuez problema pacienţilor cronici, care au deja un tratament recomandat de medic: să se asigure că au medicamentele necesare pentru călătorie şi să respecte dozele prescrise”, a precizat sursa citată.
Restricții la graniță
Călătorii trebuie să fie precauți cu privire la prescripțiile medicale, pentru a nu exista surprize la graniță, unele medicamente fiind restricţionate.
„Medicaţia generală pentru afecţiuni cardiologice (tulburări circulatorii, hipertensiune arterială etc) nu pune probleme. La medicamentele care se adresează sistemului nervos central şi care se eliberează de la farmacie pe reţetă de culoare verde, pentru acestea trebuie să demonstrăm la graniţă că prezenţa lor în bagajul nostru este justificată, la fel şi cantitatea pe care o deţinem. Ca urmare, pacienţii trebuie să aibă exemplarul lor din reţeta de culoare verde. Aceeaşi problemă se pune şi în cazul pacienţilor oncologici care folosesc anumite categorii de analgezice (opioide) şi care se procură din farmacie cu reţetă de culoare galbenă”, a transmis Elena Dinte.
Medicamentele vor fi recunoscute la graniță, chiar dacă prescripțiile medicale sunt eliberate în limba română, precizează sursa citată.
„(...) pe prescripţie se vede denumirea medicamentului, iar substanţele care se eliberează pe reţetă de culoare verde sau galbenă sunt înscrise în nişte tabele internaţionale. Probabil că ar mai fi util să spunem că unele medicamente – în special pentru durere şi răceală – nu trebuie să fie consumate de către şoferi. Să ştiţi că aceste medicamente sunt semnalate într-un mod particular, în sensul că pe ambalaj apare un triunghi alb cu vârful în sus, încadrat într-un pătrat alb. Rugăm călătorii, în orice situaţie ar fi: consumul acestor preparate nu se asociază cu prezenţa persoanei respective la volan”, a declarat președinta.
Citește și: Cum să vă protejați locuința de spărgători pe durata concediului