Cele mai multe dintre cazurile de cancer ovarian, depistate în stadii avansate
Potrivit medicului Dragoş Median, se observă din ce în ce mai multe variante de mutaţii genetice asociate acestei forme de cancer.
Publicat: 08 Mai 2024, 15:33 • Actualizat: 08 Mai 2024, 15:41
7 din 10 cazuri de cancer ovarian sunt depistate în stadii avansate, pentru care rata de supravieţuire este scăzută, atrag atenţia medicii oncologi de Ziua mondială de luptă împotriva acestei boli.
Directorul medical al Institutului Oncologic din Bucureşti spune că această formă de cancer reprezintă o problemă reală de sănătate publică.
Potrivit lui Dragoş Median, sunt depistate din ce în ce mai multe variante de mutaţii genetice asociate cancerului ovarian.
”În momentul în care istoricul este unul foarte semnificativ, este încurajat un consult genetic, un consult genetic care să-mi calculeze statistic probabilitatea de a da o mutaţie şi, ulterior, de a face acest lucru. Nu este o idee bună şi, în momentul de faţă, există genul acesta de interes de testare a tuturor persoanelor, în ideea că ar putea să găsească o mutaţie asociată cancerului.
Exceptând, să zicem, situaţia aceasta în care se poate face preventiv ovarectomie sau mastectomie bilaterală, dacă vorbim de BRCA, de cele mai multe ori, noi ştim că o mutaţie genetică se asociază cu un risc de cancer, dar nu ştim cum putem să tratăm acest risc. Forţarea unor diagnostice genetice, cel puţin până în momentul de faţă, nu a ajutat pe nimeni şi asta o spun din experienţa ţărilor mai avansate tehnologic şi financiar faţă de români”, a explicat doctorul pentru Radio România Actualități.
La nivel global, în momentul de faţă, sunt 760.000 de femei aflate în primii 5 ani de la diagnosticul de cancer ovarian.
Previziunile pentru 2035 estimează o creştere cu 55% a numărului de cazuri noi de cancer ovarian diagnosticate anual şi o creştere cu 70% a numărului de decese prin cancer ovarian.
Citește și. Primul vaccin „personalizat” împotriva cancerului de piele, testat în Marea Britanie