Jurnalistul gastonomic Cosmin Dragomir, la RRC: De departe, ciorba este cu adevărat parte din identitatea noastră | PODCAST
Fondatorul editurii GastroArt este co-inițiator al Legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România.
Publicat: 08 Mai 2024, 06:30 • Actualizat: 08 Mai 2024, 06:32
Jurnalist culinar, fondatorul editurii GastroArt și autorul, între altele, al volumelor „Curatorul de zacuscă și alte povestiri culinare românești” și „Colecționarul de sarmale și alte povestiri gastronomice”, Cosmin Dragomir este co-inițiator al Legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România.
„Am vrut să demonstrez că avem istorie gastronomică. Pentru că o majoritate covârșitoare a românilor spun că totul este împrumutat, că noi n-am inventat nimic, ignorând faptul că ideea de stat național este mult mai recentă decât schimbul de rețete. Ei bine, am descoperit o lume fabuloasă și o istorie fascinantă, mult mai îndepărtată și mai bogată decât tindem să credem că avem. Acum sunt într-o căutare a unei identități gastronomice românești, a unui brand gastronomic de țară”, spune Cosmin Dragomir într-un interviu pentru Radio România Cultural.
"Un bol de ciorbă", răspunde acesta când este întrebat ce ar pune pe un drapel gastronomic românesc.
"Cred că, de departe, ciorba este cu adevărat parte din identitatea noastră. Sunt trei argumente aici. E o mâncare cotidiană, de zi cu zi, pe care, tocmai pentru firescul ei, noi tindem s-o ignorăm. Apoi, în special supa clară este o mâncare de întremare și o mâncare de duminică, de după slujbă, la masa cu întreaga familie, o mâncare ceremonială și rituală. Și, al treilea argument: numărul enorm de variațiuni la temă, de rețete pe care le avem", adaugă Cosmin Dragomir.
Citește și: Fiecare om înghite echivalentul în plastic al unui card de credit pe săptămână, spun cercetătorii