CNAS invită medicii de familie la negocieri
Doctorii reclamă că proiectul noului Plan-Cadru publicat de autorităţi le-ar reduce veniturile cu cel puţin un sfert.
Publicat: 15 Ianuarie 2024, 22:21 • Actualizat: 15 Ianuarie 2024, 22:30
Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate așteaptă la negocierie liderii medicilor de familie, joi, pentru a găsi soluţii care să permită finanţarea corespunzătoare a domeniului.
Invitaţia apare în contextul protestelor începute, luni, de medicii de familie şi din ambulatorii de specialitate din mai multe oraşe, care spun că proiectul noului Plan-Cadru publicat de autorităţi le-ar reduce veniturile cu cel puţin un sfert.
Mai mult, medicii de familie ameninţă că, dacă nu se revine la tarifele actuale, de la 1 februarie vor consulta pacienţii doar contra cost.
| Citește și: Medicii de familie reclamă diminuarea veniturilor
CNAS are un buget limitat şi trebuie distribuit uniform între toţi furnizorii de servicii medicale, a precizat preşedintele interimar al instituției.
Cristian Celea a ținut să precizeze că se poartă discuţii cu Ministerul Finanţelor pentru identificarea de metode de reîntregire a bugetului medicilor de familie.
Noul contract cadru şi normele de aplicare vor reduce mult riscul de fraudare, astfel încât să nu mai poată fi posibile deficienţe de genul celor descoperite la controalele care se desfăşoară în această perioadă pentru a se verifica modul în care s-au cheltuit fondurile alocate.
| Citește și: Întârzieri majore în decontarea medicamentelor compensate și gratuite
Cristian Celea a dat exemplul unui medic de familie internat în spital, în ale cărui documente apare faptul că ar fi efectuat în aceeaşi perioadă şi consultaţii la cabinet.
"Marea majoritate a medicilor de familie dau dovadă de foarte multă seriozitate, îşi îndeplinesc condiţiile contractuale. Asta nu înseamnă că nu sunt excepţii. Am câteva rezultate intermediare pe care o să le aduc la cunoştinţă şi medicilor de familie, fiindcă mi se par nefireşti, aşa cum mi se pare nefiresc să fie prestate 17 activităţi medicale până la ora 9:30 de către soţia doctorului care nu era în cabinet la momentul prestării activităţii medicale sau de folosirea cardurilor care se află în cabinetul medicului de familie", a precizat șeful CNAS, citat de Radio România Actualități.
Din opoziție, Uniunea Salvați România cere demisia ministrului Sănătăţii, reproşându-i lui Alexandru Rafila faptul că, după criza de personal din spitale, "aruncă în criză şi medicina de familie, şi cea de ambulator".