Crește numărul afecţiunilor respiratorii
Medicii recomandă consultul de specialitate, nu automedicația sau tratamentele găsite pe internet.
Publicat: 22 Noiembrie 2023, 15:01 • Actualizat: 22 Noiembrie 2023, 17:05
Sezonul rece sporește numărul cazurilor de afecțiuni respiratorii.
Medicii recomandă consultul de specialitate, nu automedicația sau tratamentele găsite pe internet, relatează Radio România Actualități.
”Eu le-aș recomanda părinților să meargă la medic, să nu mai înceapă tratamente empirice acasă, la domiciliu. Din păcate, ne vin mulți după ce iau automedicație acasă cu te miri ce. Să apeleze la consultul unui medic, fie că este medicul de familie, fie că este medicul din permanență, pediatrul de la urgență, să renunțe la automedicație acasă!”, spune dr. Csakvari Alexandru, vicepreședintele Colegiului Medicilor Sălaj.
Reprezentanții Colegiului sălăjean al Farmaciștilor au anunțat că, cel puțin în prezent, nu există probleme în aprovizionarea farmaciilor din județ cu medicamente uzuale.
Pentru prevenirea agravării situației, părinții sunt îndemnați inclusiv de oficialii Inspectoratului Școlar Sălaj să nu îi trimită pe copii la școală dacă sunt bolnavi.
Ministrul Sănătății declară că se lucrează la măsuri care să limiteze și mai mult eliberarea antibioticelor fără rețetă, deși există legislație care interzice comercializarea la liber a acestor medicamente.
Potrivit lui Alexandru Rafila, antibioticele trebuie prescrise doar când este necesar și trebuie luate în doza potrivită.
”Noi am dezvoltat în România pentru prima dată o strategie națională, am aprobat-o prin hotărârea Guvernului României, un plan de acțiune, ghiduri de bună practică. În afară de acest lucru, sunt două chestiuni care-s extrem de importante. Una este legată de informarea populației, care trebuie să înțeleagă că antibioticele sunt pentru infecții bacteriene. Apetitul pentru tratamentul virozelor respiratorii cu antibiotice să știți că rămâne destul de mare, însă este complet inutil și periculos, pentru că nu face altceva decât să genereze rezistență. De asemenea, farmaciștii nu mai trebuie să elibereze în niciun fel antibiotice din farmacii, decât pe bază de prescripție medicală. Și acum chiar lucrăm la un act normativ care să limiteze și mai tare posibilitatea de a elibera antibiotice fără prestricție”, a precizat ministrul.
40% dintre adulți români chestionați în cadrul unui studiu au spus că au luat antibiotice pentru afecțiune respiratorie precum durerea în gât, în pofida faptului că medicamentele de acest fel sunt ineficiente pentru nouă din 10 episoade de răceală și gripă.