Dr. Florin Lăzărescu, la Radio România Actualități: Doar 5% din serviciile globale de stomatologie sunt decontate | VIDEO
Medicul a vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre problemele de sănătate cu care se confruntă românii, dar și despre soluții precum prevenția și campaniile de conștientizare.
Publicat: 07 Noiembrie 2023, 16:23 • Actualizat: 08 Noiembrie 2023, 21:36
Românii sunt codași printre europeni în ceea ce privește vizitele la cabinetul stomatolog, anume 0,3 per capita față de 0,9, câte este media în blocul comunitar.
Potrivit datelor statistice, un român din cinci nu a fost la stomatolog în ultimul an. Dintre cei care au ajuns la cabinet totuși, doar 4% au mers pentru un control de rutină.
Invitat în emisiunea Serviciul de noapte, la Radio România Actualități, medicul Florin Lăzărescu, membru fondator și secretar general al Societății de Stomatologie Estetică din România, a punctat că o explicație pentru aceste statistici îngrijorătoare este aceea că doar 5% din serviciile globale de stomatologie sunt decontate prin Casa de Asigurări, comparativ cu 30% media europeană.
"Avem exemplul țărilor nordice, sau al Germaniei și Marii Britanii, unde casele de asigurări decontează, chiar dacă nu în procent de 100%, undeva la 65-70%, decontează o mare parte din serviciile medicale și atunci adresabilitatea populației, fie că vorbim de mediul urban sau rural este foarte mare, pacientul este îndemnat să meargă la medicul stomatolog și problemele sunt rezolvate în primul rând funcțional. Sigur că, dacă ne adresăm și tratamentelor estetice avem asigurări private sau se plătesc individual de către pacienți, dar în primul rând funcționalitatea și sănătatea orală este rezolvată”, a explicat Florin Lăzărescu, membru fondator și secretar general al Societății de Stomatologie Estetică din Romania și fost președinte și secretar general al Societății Europene de Cosmetică Dentară.
În cazul României, fondurile alocate pentru decontări sunt puține și se epuizează foarte repede.
“Aceste plafoane sunt alocate medicului și ele sunt date pe manopere și nu pe numărul de pacienți înscriși și tratați, cum este de exemplu la medicina de familie și ele se termină foarte repede la începutul lunii, în funcție de numărul de pacienți tratați”, a explicat medicul.
O altă problemă a României este numărul insuficient de cabinete și medici stomatologi în mediul rural.
Citește tot articolul pe Radio România Actualități