În premieră, medicii chinezi au implantat un ficat de porc într-un pacient
Testul s-a încheiat după 10 zile, la cererea familiei pacientului.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 26 Martie 2025, 22:38 • Actualizat: 26 Martie 2025, 22:55
Un ficat prelevat de la un porc în miniatură, modificat genetic prin eliminarea a 6 gene pentru a-l face mai compatibil, a fost transplantat, la 10 martie 2024, unui adult aflat în moarte cerebrală într-un spital din China.
Testul s-a încheiat după 10 zile, la cererea familiei pacientului.
Medicii de la Universitatea Medicală Militară din Xi’an insistă că au respectat reguli etice stricte, relatează France Presse, citând un studiu publicat în revista Nature.
Porcii au devenit cei mai buni donatori de organe animale, mai mulți pacienți din Statele Unite primind rinichi sau inimi de porc în ultimii ani.
Ficații s-au dovedit a fi mai dificil de transplantat și nu fuseseră testați anterior într-un corp uman.
Însă, având în vedere cererea uriașă și în creștere pentru donarea de ficat la nivel global, cercetătorii speră că porcii modificați genetic vor putea oferi cel puțin un ajutor temporar pacienților grav bolnavi aflați pe liste de așteptare lungi.
„Organ punte”
Pacientul, al cărui nume, gen și alte detalii nu au fost dezvăluite, și-a păstrat propriul ficat, primind un transplant auxiliar.
Se speră că acest tip de transplant poate servi drept „organ punte”, susținând ficatul pacienților bolnavi care așteaptă un donator uman.
Pe parcursul celor 10 zile, medicii au monitorizat fluxul sanguin al ficatului, producția de bilă, răspunsul imun și alte funcții esențiale.
Ficatul de porc „a funcționat foarte bine” și „a secretat bilă fără probleme”, producând și albumină – o proteină cheie, a declarat Lin Wang, co-autor al studiului, într-o conferință de presă la spitalul din Xi’an.
„Este o realizare importantă”, care ar putea ajuta în viitor pacienții cu afecțiuni hepatice, a adăugat el.
Alți cercetători au salutat această descoperire, dar au subliniat că acest prim pas nu confirmă dacă ficatul de porc ar putea înlocui complet ficatul uman.
Transplantul de ficat este dificil deoarece acest organ îndeplinește multiple funcții – spre deosebire de inimă, care doar pompează sânge, a explicat Lin Wang.
Ficatul filtrează sângele, descompune medicamentele și alcoolul, produce bilă necesară eliminării deșeurilor și digestiei grăsimilor.
Totuși, ficatul de porc a produs cantități mult mai mici de bilă și albumină decât un ficat uman, a precizat Lin Wang, adăugând că este nevoie de cercetări suplimentare, inclusiv monitorizarea ficatului de porc pentru o perioadă mai lungă de 10 zile.
În continuare, medicii plănuiesc să testeze ficatul modificat genetic pe un pacient în viață.
"Test util"
Profesorul Peter Friend, expert în transplanturi la Universitatea Oxford, care nu a fost implicat în studiu, a catalogat rezultatele drept „valoroase și impresionante”.
Totuși, „aceasta nu este o soluție care să înlocuiască transplantul de ficat de la donatori umani (cel puțin pe termen scurt)”, a declarat el pentru AFP într-un e-mail.
„Este un test util privind compatibilitatea ficatului modificat genetic cu organismul uman și indică un viitor în care astfel de ficati ar putea susține pacienții cu insuficiență hepatică.”
Lin Wang a subliniat că colaborarea cu cercetătorii americani este esențială.
„Sincer, am învățat foarte mult din cercetările efectuate de medicii americani”, a spus el.
Anul trecut, oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania au atașat un ficat de porc unui pacient aflat în moarte cerebrală – însă organul nu a fost transplantat, ci a rămas în afara corpului.
Ambii pacienți din SUA care au primit transplanturi de inimă de porc au murit.
Însă Towana Looney, în vârstă de 53 de ani, s-a întors acasă în Alabama după ce a primit un transplant de rinichi de porc pe 25 noiembrie 2024.