Semnal de alarmă tras de cercetători: Fiecare om înghite echivalentul în plastic al unui card de credit pe săptămână
Dintre fructe și legume, cele mai contaminate cu plastic sunt merele și morcovii.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 14 Martie 2024, 08:54 • Actualizat: 14 Martie 2024, 22:27
Cercetătorii au tras un semnal de alarmă referitor la microparticulele și nanoparticulele de plastic existente în apă și în mâncare, ce pot avea efecte grave asupra sănătății. Aceștia susțin că fiecare om ajunge să înghită în medie echivalentul în plastic al unui card de credit pe săptămână.
Numeroase studii demonstrează prezenţa particulelor de micro şi nano plastic de-a lungul întregului lanţ alimentar. Acestea au fost găsite în peşte, carne, fructe şi legume, miere de albine, zahăr, sare şi bere. Dintre fructe și legume, merele și morcovii sunt cele mai contaminate.
În apă, microparticule de plastic au fost găsite în procente alarmante: 81% din probele de apă de la robinet şi 93% din probele de apă îmbuteliată conţin aceste particule.
„Se estimează că putem ingera de la 0,1 până la 5 grame de bucăţi invizibile de plastic pe săptămână, un conţinut aproape egal cu cel al unui card de credit", a spus doctorul Daniela Gaglio, director ştiinţific al Departamentului de Metabolomică de la Institutului de Bioimagini şi Fiziologie Moleculară (IBFM) din cadrul Consiliului Naţional de Cercetare din Italia (CNR).
Posibilele efecte asupra sănătății ale plasticului ingerat
Echipa de cercetători coordonată de Daniela Gaglio a demonstrat experimental că celulele supuse expunerii acute şi cronice la particulele de polistiren prezintă o alterare a metabolismului şi o creştere a stresului oxidativ.
Prin cercetările sale, Consiliului Naţional de Cercetare din Italia a demonstrat posibilul efect pe care aceste micro şi nanoparticule îl pot avea asupra sănătăţii.
„Induc modificări ale metabolismului”
„Studiul demonstrează că microparticulele şi nanoparticulele de polistiren absorbite de celulele colonului uman induc modificări ale metabolismului similare cu cele induse de agentul toxic azoximetan: acesta din urmă este o moleculă cancerigenă şi neurotoxică mult studiată tocmai pentru capacitatea sa de a induce cancer de colon", a explicat experta, potrivit Rador Radio România.
Totodată, studiul arată că celulele colonului uman sănătos, supuse atât expunerii acute, cât şi cronice la particulele de polistiren, prezintă o alterare a metabolismului şi o creştere a stresului oxidativ.
În cele din urmă, după cum a explicat experta, expunerea la plastic induce modificări metabolice întâlnite în mod obişnuit în formaţiunile canceroase, indicând o potenţială acţiune a micro şi nanoplasticelor ca factor de risc pentru cancerul de colon.
Specialista a precizat că deocamdată acesta este unul dintre puţinele studii ce oferă informaţii despre potențialul efect al plasticului ajung în organismul uman.
Citește și: Recipientele de unică folosință, eliminate cel târziu din 2030