Ministrul Rafila, despre rujeolă la RRA: Dincolo de suferința fiecărui copil care se infectează, este și un risc de deces
România a declarat, în această săptămână, epidemie de rujeolă din cauza numărului în creștere de îmbolnăviri.
Publicat: 07 Decembrie 2023, 09:45 • Actualizat: 07 Decembrie 2023, 21:54
Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeola la nivel național.
Aproximativ 2.000 de cazuri de îmbolnăviri au fost deja raportate de la începutul anului în 29 de județe și aproape 200 doar în ultima săptămână din noiembrie.
MS subliniază că a crescut în mod îngrijorător numărul îmbolnăvirilor, dar și cel al copiilor care au nevoie de internare, iar declararea epidemiei face procedura vaccinării mai simplă, dar și recuperarea celor nevaccinați sau cu schemă incompletă.
"Există o procedură care permite autorităților de sănătate publică, împreună cu medicii de familie, să eficientizeze activitatea de vaccinare. Mai mult, este posibilă administrarea unei doze suplimentare la o vârstă mai mică decât cea obișnuită pentru protecția copiilor care sunt la risc în această perioadă. După cum știți, acoperirea vaccinală în România a scăzut nu numai pentru vaccinul rujeolic, pentru toate vaccinurile incluse în Programul Național de Vaccinare, însă apariția acestor cazuri de rujeolă este îngrijorătoare pentru că, cu cât populația receptivă este mai mare, adică numărul de copii nevaccinați sau vaccinați incomplet este mai mare, cu atâta riscul de răspândire a infecției, mai ales în comunități, este, de asemenea, mai mare, iar consecința, dincolo de suferința fiecărui copil care se infectează, este și un risc de deces, care poate să fie imediat, dar poate să fie și peste câțiva ani, pentru că această boală, rujeola, dă o complicație, panencefalita sclerozantă subacută, care se manifestă după câțiva ani de îmbolnăvire și este mortală. Or, nu cred că suntem în situația să acceptăm așa ceva, pentru că e o boală prevenibilă prin vaccinare, la care există un program, un vaccin de zeci de ani și în toate țările lumii", a declarat Alexandru Rafila, joi, în rubrica "Apel matinal" de la Radio România Actualități.
"Acoperirea vaccinală a scăzut an de an. Acum, avem 70% acoperirea vaccinală pentru prima doză, adică la copii cu vârsta de un an și 62% la cei de vârstă școlară pentru cea de-a doua doză (...) E momentul să încercăm să lămurim lumea, împreună cu ceilalți colegi, cu medicii de familie și, bineînțeles, și cu mass-media, că vaccinarea rămâne cea mai eficientă acțiune de sănătate publică. Și vă dau și un exemplu, o cifră, dacă doriți, la nivel global, pentru că sunt vaccinați copiii împotriva rujeolei, sunt în fiecare an sute de mii de vieți salvate. Or, cred că lucrul acesta este extrem de important. Nu trebuie să experimentăm trecerea prin boală în condițiile în care există un vaccin eficient și care nu pune niciun fel de probleme de siguranță după administrare", a adăugat ministrul.
"Ca părinte, le-aș recomanda [părinților - n . red] să respecte dreptul copiilor lor de a fi protejați împotriva bolilor infecțioase și să nu-i supună la riscuri inutile, pentru că, până la urmă, datoria noastră este să creștem copii sănătoși și care să nu aibă probleme în dezvoltarea lor ulterioară (...) Vaccinul care se administrează, se administrează pentru trei afecțiuni: rujeolă, rubeolă și oreion, deci un vaccin combinat. Sigur că fiecare dintre afecțiunile astea se manifestă într-un mod particular, dar o boală febrilă cu erupție și cu alterarea stării generale este sigur legată de rujeolă sau rubeolă și atunci adresarea la medicul de familie imediată este necesară", a punctat șeful MS.
Potrivit ministrului, vaccinul se găsește la medicul de familie, unde "poate fi administrat fără niciun fel de probleme".