Ministrul Rafila, despre virusul HMPV: Nu a venit din China
Potrivit șefului Sănătății, virusul evoluează în mod obişnuit în această perioadă în emisfera nordică.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 09 Ianuarie 2025, 15:26 • Actualizat: 09 Ianuarie 2025, 17:32
Ministrul Sănătăţii declară că virusul metapneumovirus uman nu reprezintă vreo noutate.
Potrivit lui Alexandru Rafila, zeci de mii de cazuri de HMPV se înregistrează în România în fiecare an.
"Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 şi care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecţiilor sunt banale, sunt pur şi simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Uneori, ca la orice viroză, pot să apară şi cazuri mai grave şi atunci se face diagnostic etiologic. Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus importat din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obişnuit în această perioadă în emisfera nordică", a explicat ministrul pentru Agerpres.
Virusul produce răceli, adăugat el, mai ales în sezonul rece.
"Că mai este câte un caz grav... Sunt oameni cu deficienţe imune, au boli asociate. Nu a venit din China ...", a subliniat ministrul Sănătăţii.
Un caz de îmbolnăvire cu virusul metapneumovirus uman (HMPV) a fost confirmat, prin teste de laborator, în județul Bihor.
Pacienta, o femeie în vârstă de 67 de ani care suferă de multiple comorbidități, este internată în secția de Pneumologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, unde primește tratament și oxigen.
Experții în sănătate publică au explicat că HMPV nu seamănă cu Covid, menționând că virusul există de zeci de ani, aproape toți copiii fiind infectați înainte de a împlini 5 ani.
Cu toate acestea, la unii copii foarte mici și la persoanele cu sisteme imunitare slăbite, acesta poate provoca boli mai grave.
Cât privește evoluția infecțiilor respiratorii, ministrul Sănătății estimează o înmulțire a acestora în perioada următoare.
"Nu este nimic neobişnuit, nu ne aflăm într-o perioadă care să suscite îngrijorări", a adăugat Alexandru Rafila.
Medicii recomandă vaccinarea populaţiei, în special a vârstnicilor, copiilor şi femeilor gravide.