Ministrul Sănătății, despre noile cazuri de Covid-19 din România: „Infecţia este considerată o viroză obişnuită”
„Foarte probabil, începând de săptămâna viitoare, numărul de cazuri vor începe să scadă”, a spus ministrul.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 28 August 2024, 10:10 • Actualizat: 28 August 2024, 10:10
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat miercuri, 28 august, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, că fenomenul creșterii numărului de cazuri de Covid-19 din ultima vreme este un fenomen natural și că în prezent infecția cu noul coronavirus este considerată o viroză obișnuită ce nu generează probleme de sănătate publică.
Oficialul a spus că apar periodic numeroase mutații ale virusului. El a explicat că după ce se intensifică circulația coronavirusului în anumite perioade, urmează de obicei să apar una sau mai multe tulpini ce au suferit mutații și care înlocuiesc tulpinile care circulă la un moment dat.
„E un fenomen natural, s-a întâmplat deja de foarte multe ori în timp, în pandemie şi acum, după pandemie, pentru că pandemia nu s-a domolit, s-a încheiat - aşa a fost declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Iar infecţia cu noul coronavirus este considerată o viroză obişnuită, care nu pune probleme de sănătate publică, nici la nivel global, nici la nivelul statelor. Sigur că sunt aceste vârfuri în transmiterea, în anumite perioade. Şi în România s-a întâmplat acelaşi lucru.
Practic, acum noi suntem la un maxim, avem în jur de 5.000-5.500 de cazuri pe săptămână, însă foarte probabil, începând de săptămâna viitoare, numărul de cazuri vor începe să scadă, pentru că această stabilizare a numărului de cazuri...
Întotdeauna... din modelele pe care le-am avut în timpul pandemiei - a fost urmată de o scădere a numărului de cazuri, iar lucrul ăsta se observă inclusiv din proporţia de teste pozitive, care este în momentul de faţă undeva în jur de 25-27%.”, a spus ministrul Sănătății, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Alexandru Rafila, despre posibilitatea unui vaccin unic împotriva gripei și a Covid-19
Întrebat dacă va exista la un moment dat un vaccin unic care să ofere protecție atât față de virusul gripal, cât şi față de infecția cu SARS-CoV-2, Alexandru Rafila a spus că există astfel de vaccinuri şi în prezent.
Însă, după cum a explicat ministrul Sănătății, variabilitatea pentru ambele virusuri, dar mai ales pentru SARS-CoV-2, face improprie utilizarea termenului de „vaccin unic”, pentru că acesta ar însemna să existe o formulă stabilă a vaccinului.
„Or, nu este cazul, pentru că această modificare permanentă a acestui virus face de foarte multe ori vaccinarea puţin eficace. Gândiţi-vă numai la faptul că se face, să spunem, se produce un vaccin pentru o variantă circulantă, iar până vaccinul este disponibil deja acea variantă a fost înlocuită de o nouă tulpină.”, a explicat Alexandru Rafila.
Citește și: Aproape 5.500 cazuri noi de Covid, consemnate în săptămâna 5-12 august