Ministrul Sănătății, despre cazul Spitalului Sf. Pantelimon: Trebuie să lăsăm justiția să-și facă treaba
Procurorii acuză două doctorițe de omor calificat.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 08 August 2024, 11:22 • Actualizat: 08 August 2024, 11:21
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține, joi, o conferință de presă pe marginea situației de la Spitalul Clinic de Urgenă „Sfântul Pantelimon”.
Miercuri, două doctorițe au fost reținute de procurori în dosarul morților suspecte de la ATI a Spitalului Sf Pantelimon.
„Corpul de control al Ministerul Sănătății verifică chestiuni administrative. Ei au verificat dacă procedurile medicale sunt respectate, nu au constatat probleme. Dar partea medicală este evaluată de persoane specializate.
Ancheta specializată a fost făcută de Colegiul Medicilor. Raportul Colegiul Medicilor nu conținea elemente care să sugereze că acolo era o situație care să pună în pericol deliberat situația pacienților”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a mai precizat că, atât Corpul de Control, cât și colegiul medicilor nu au găsit nereguli în modul de administrare a spitalului și de acordare a îngrijirii.
„Cele 3 anchete au fost pe teme diferite. Fiecare controlează unde are competență. Corpul de control este parte administrivă, partea profesională a verificat-o colegiul medicilor și spitalul. Entitățile au emis rapoarte scrise asumate în care spun că nu au găsit neregulile în modul de administrate a spitalului și de acordare a îngrijirii medicale, atunci eu nu puteam emite o altă opinie.
Parchetul are alte mijloace de anchetă, poate face percheziții, poate să ridice înscrisuri. Am citit al doilea comunicat al parchetului și am văzut fapte grave, eu sunt personal afectat de ce am văzut acolo. Trebuie să lăsăm justiția să-și facă treaba”, a punctat Ministrul Sănătății.
Doctorițele, acuzate de omor calificat
Anchetatorii susțin că cele două doctorițe i-au provocat moartea unui pacient de 54 de ani, internat în stare gravă la Secția ATI a unității, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină, acestea apreciind că „nu mai este oportună menținerea în viață”.
„Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei şi de către o persoană care a săvârşit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei)”, se arată într-un comunicat al Parchetului.
„În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt. Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.
În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, susțin procurorii.
Citește și: Sunt acuzații extrem de grave și, dacă se confirmă, sunt fără precedent, spune Alexandru Rafila