Ministrul Sănătății: Este nevoie de o reformă a rezidenţiatului
„Ne-am gândit să facem nişte shortcut-uri zdravene încât recunoaşterea calificării profesionale să poată fi făcută mult mai rapid”.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 09 Ianuarie 2025, 16:50 • Actualizat: 09 Ianuarie 2025, 16:50
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi că ministerul pe care îl conduce, alături de universități și Colegiul Medicilor din România, lucrează pentru descentralizarea rezidențiatului și recunoașterea calificărilor profesionale în sistemul medical.
„Ne interesează reforma resurselor umane. Mă bucur că avem în sfârşit un parteneriat cu Colegiul Medicilor care să permită, pe de o parte, descentralizarea rezidenţiatului către universităţi, dar şi recunoaşterea calificărilor profesionale. Trebuie să încurajăm medicii români să revină în ţară dacă doresc acest lucru, iar debirocratizarea este esenţială.
Ne-am gândit să facem nişte shortcut-uri zdravene încât recunoaşterea calificării profesionale să poată fi făcută mult mai rapid şi să nu mai plimbăm medicii să aştepte luni sau ani de zile pentru recunoaşterea unei diplome. Lucrăm cu universităţile să scoatem la concurs specialităţile de care este într-adevăr nevoie în România. (...) Cred că e nevoie şi de o reformă a rezidenţiantului încât să putem să angajăm oameni care au vocaţie”, a afirmat ministrul la o conferinţă de presă.
„Ne reorganizăm puţin şi aici la nivelul Ministerului Sănătăţii”
El a spus că unul dintre obiectivele noului său mandat este continuarea proiectelor pe care le-a început, printre care se numără realizarea de ambulatorii de specialitate, dotarea cabinetelor medicilor de familie, construirea de spitale prin PNRR.
„Primul obiectiv este să putem să continuăm proiectele pe care le-am început şi nu sunt puţine. Ne reorganizăm puţin şi aici la nivelul Ministerului Sănătăţii ca să putem să gestionăm această activitate extrem de complexă.
Gândiţi-vă că în total sunt peste 3.000 de proiecte, socotindu-le şi pe cele 2.600 de la medicii de familie, însă în prima jumătate a anului o să încheiem proiectele cu medicii de familie şi o să furnizăm echipamentele celor 2.600 de cabinete de medicină de familie. Autoritatea centrală de achiziţii termină licitaţia acum şi o să putem să distribuim echipamentele. (...) Vor continua investiţiile în spitalele din PNRR”, a arătat ministrul.
Citește și: Ministrul Rafila, despre virusul HMPV - Nu a venit din China