Expunerea la poluarea sonoră crește riscul de hipertensiune arterială, tulburări cognitive, depresie, anxietatea și Alzheimer
Publicat: 10 Ianuarie 2024, 15:36 • Actualizat: 10 Ianuarie 2024, 15:38
Agenția Europenă a Mediului a prezentat într-un raport că expunerea cronică la zgomotele puternice din mediu poate afecta grav starea de sănătate fizică și psihică a organismului uman. Astfel, se estimează că 100 de milioane de cetățeni europeni sunt expuși la un nivel periculos de poluare sonoră, cauzată în primul rând de traficul intens rutier, feroviar sau aerian din zonele urbane.
22 de milioane de europeni sunt afectați cronic de zgomotele puternic din mediu, în timp ce 6,5 milioane se confruntă cu tulburări cronice de somn pe fondul poluarii fonice.
Expunerea cronică pe termen lung la factorii de mediu care poluează sonor a fost asociată cu 12.000 de decese premature și contribuie anual la apariția a 48.000 de cazuri de boală cardiacă ischemică. Un milion de ani de viață se pierd anual în total ca urmare a poluării sonore, prin disconfort major, tulburări de somn sau boală cardiacă ischemică.
Printre principalele probleme de sănătate care pot apărea pe fondul poluării sonore se numără tulburările de somn, bolile cardiovasculare, tulburările cognitive, depresia și anxietatea.
Un studiu danez a analizat peste 105.000 de cazuri de demență instalată la persoane cu vârste peste 60 de ani și s-a ajuns la concluzia că acelea care au locuit mai mult de 10 ani în zone cu trafic intens aveau un risc mai mare de demențe în general și un risc cu 27 % mai mare de Alzheimer.