Uniunea Europeană nu va impune măsuri speciale împotriva variantei agresive de mpox
„Nici nu ar trebui să fie considerat o urgență de sănătate publică în Europa.”
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 20 August 2024, 14:27 • Actualizat: 20 August 2024, 14:27
Uniunea Europeană nu va impune măsuri speciale la nivel comunitar împotriva noii variante mpox, pentru că riscul pentru populație este considerat în continuare „scăzut”.
Autoritățile sanitare nu vor impune controale la frontieră și nu va iniția vaccinarea împotriva virusului la nivelul întregului bloc, a stabilit Comitetul pentru securitate sanitară al Comisiei Europene, în urma unei reuniuni, luni, cu Centrul european de prevenire și control al bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).
Comitetul pentru pentru securitate sanitară (HSC) a convenit că, pentru moment, nu este necesară actualizarea avizului privind vaccinarea împotriva Mpox începând cu 2022, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, pentru Euronews, adăugând că „nici nu ar trebui să fie considerat o urgență de sănătate publică în Europa”.
Europa ar putea înregistra cazuri importate de mpox
„Membrii HSC au convenit asupra importanței unei abordări strâns coordonate și asupra necesității de a continua să monitorizeze situația foarte îndeaproape”, a adăugat purtătorul de cuvânt după reuniune, care s-a desfășurat online și a inclus, de asemenea, participanți din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a Centrului African de Control al Bolilor.
Săptămâna trecută, ECDC a avertizat că este „foarte probabil” ca Europa să înregistreze mai multe cazuri importate de mpox din cauza răspândirii virusului în mai multe țări africane. Cu toate acestea, acesta a evaluat impactul ca fiind scăzut în Europa și a recomandat „niveluri ridicate de planificare a pregătirii și activități de sensibilizare” pentru a gestiona cazurile care ajung în regiune.
Acestea includ supravegherea eficientă, testarea și urmărirea contactelor pentru detectarea cazurilor de mpox în Europa.
Citește și: Ce este variola maimuței sau „mpox” și cum se transmite