Noi suntem Radio România, sursa ta de încredere

Calendarul noului sezon de Formula 1 va avea un număr record de 24 de Mari Premii

Calendarul noului sezon de Formula 1 va avea un număr record de 24 de Mari Premii
Foto: Facebook/F1

Publicat: 28 Februarie 2024, 10:13  • Actualizat: 28 Februarie 2024, 10:18

Ediţia 2024 a Campionatului Mondial de Formula 1 va cuprinde un număr record de 24 de Mari Premii şi va debuta sâmbătă în Bahrain, pe circuitul de la Sakhir.

Calendarul noului sezon din Marele Circ:

1. Bahrain (Sakhir) – 2 martie
Prima cursă din Orientul Mijlociu sărbătoreşte cea de-a 20-a aniversare, fiind organizată într-o zi de sâmbătă, din cauza apropierii Ramadanului. Pista este abrazivă, vântul fiind de asemenea un factor perturbator. Lewis Hamilton a câştigat de cinci ori în Bahrain, iar Fernando Alonso este singurul pilot care a participat la cursa de debut, din 2004, şi este în continuare activ.

2. Arabia Saudită (Jeddah) – 9 martie
Sergio Perez a câştigat anul trecut, fiind unul dintre cele trei Mari Premii în care coechipierul său de la Red Bull, Max Verstappen, nu a reuşit să se impună. Circuitul de la Jeddah este unul dintre cele mai lungi şi mai rapide trasee urbane din acest sezon. Cursa din Arabia Saudită se va disputa tot sâmbăta.

3. Australia (Melbourne) – 24 martie
Albert Park este cursa de acasă a piloţilor australieni Oscar Piastri (McLaren) şi Daniel Ricciardo (RB), însă niciun reprezentant al ţării gazdă nu a câştigat vreodată în Australia. Lewis Hamilton a fost în pole position de opt ori (un record) la Melbourne, în timp ce recordul de victorii (11) este deţinut de echipa McLaren.

4. Japonia (Suzuka) – 7 aprilie
Anul trecut, cursa niponă a avut loc în septembrie. Red Bull a câştigat în 2023 titlul la constructori pe circuitul de al Suzuka, deţinut de Honda, cu cea de-a doua victorie consecutivă în Japonia a lui Verstappen. Anul acesta se împlinesc două decenii de la ultima victorie a echipei Ferrari pe acest circuit, prin legendarul Michael Schumacher.

5. China (Shanghai) – 21 aprilie
Absent din calendar din 2019, când Hamilton a câştigat pentru Mercedes, circuitul de la Shanghai găzduieşte pentru prima oară o cursă de sprint. Guanyu Zhou de la Sauber va fi primul pilot chinez de Formula 1 care va concura în în faţa propriilor suporteri.

6. Miami – 5 mai
A fost a cincea etapă a sezonului de anul trecut şi un moment cheie. Verstappen şi Perez aveau câte două victorii, dar la Miami a început o serie record de 10 victorii consecutive pentru Verstappen. Anul acesta, Miami găzduieşte pentru prima dată un sprint. Una dintre cele trei curse de acasă pentru americanul Logan Sargeant de la Williams.

7. Emilia Romagna (Imola) – 19 mai
Anulată anul trecut din cauza inundaţiilor, cursa italiană se derulează pe o pistă în sens invers acelor de ceasornic, rapidă, cu hopuri şi îngustă. Numit după fondatorul Ferrari, Enzo, şi fiul său Dino, circuitul de la Imola este, de asemenea, un memorial pentru triplul campion brazilian Ayrton Senna şi pentru austriacul Roland Ratzenberger, care au murit în weekendul cursei din 1994.

8. Monaco – 26 mai
Acum, probabil depăşit de noile locaţii mai strălucitoare, Monaco are istorie şi farmec, fiind domiciliul mai multor piloţi. Cea mai scurtă pistă este şi cursa cu cele mai multe tururi şi cu cele mai puţine depăşiri. Charles Leclerc de la Ferrari poate deveni primul monegasc care se impune în Principat.

9. Canada (Montreal) – 9 iunie
Cursa a fost programată după cele de la Monaco şi din Spania anul trecut. Un Grand Prix pe pământul natal pentru Lance Stroll de la Aston Martin, al cărui tată este şi proprietarul echipei. Hamilton a obţinut primul său succes din Formula 1 aici, aflându-se la egalitate cu Michael Schumacher ca număr de victorii la Montreal (7). Verstappen a câştigat ultimele două Mari Premii ale Canadei.

10. Spania (Barcelona) – 23 iunie
Marele Premiu al Spaniei dă startul unei serii de trei curse europene, alături de cele din Austria şi Marea Britanie. Verstappen a înregistrat prima sa victorie în Formula 1 aici, în 2016. Hamilton împarte recordul de şase victorii cu Schumacher, iar Fernando Alonso şi Carlos Sainz vor concura în faţa propriilor fani.

11. Austria (Spielberg) – 30 iunie
Cursa de pe teren propriu a echipei Red Bull, care va cuprinde un nou sprint. Cu doar 10 viraje, este cea mai scurtă cursă din punct de vedere al timpului. Verstappen a câştigat de patru ori la Spielberg, ceea ce atrage un mare contingent de suporteri olandezi.

12. Marea Britanie (Silverstone) – 7 iulie
Aflată în calendar încă de la primul sezon, din 1950, este cursa de acasă pentru pentru Hamilton, coechipierul său George Russell şi Lando Norris de la McLaren. Hamilton s-a impus la Silverstone de opt ori (un record) şi a fost de şapte ori în pole position, având 13 prezenţe pe podium.

13. Ungaria (Budapesta) – 21 iulie
Recordul de victorii în Ungaria (8) îi aparţine lui Hamilton, iar Verstappen a obţinut primul său pole postion aici, în 2019. Pe circuitul Hungaroring, Alonso a înregistrat prima sa victorie, în 2003.

14. Belgia (Spa-Francorchamps) – 28 iulie
Norris şi Verstappen au ambii mame belgiene, ceea ce face din Spa o cursă pe teren propriu pentru ei. Verstappen a câştigat de trei ori la rând în Belgia, o cursă cu cel mai lung tur de pistă din Formula 1 şi una dintre cele mai rapide.

15. Olanda (Zandvoort) – 25 august
Cursa de acasă a lui Verstappen. El a câştigat în fiecare an, după revenirea Grand Prix-ului batav în calendar, în 2021. Circuitul de la Zandvoort, în dunele de nisip de pe coastă, este un veritabil „old school” pentru Marele Circ.

16. Italia (Monza) – 1 septembrie
Templul vitezei din apropierea oraşului Milano este circuitul de casă al echipei Ferrari. Hamilton şi Schumacher împart recordul de cinci victorii fiecare pe un circuit cu lungi linii drepte şi 11 viraje.

17. Azerbaidjan – 15 septembrie
A avut loc anul trecut în aprilie anul trecut şi a fost câştigat de Perez, pentru a doua oară în trei ani. Circuitul stradal din Baku este în calendar din 2016, iar Sergio Perez este singurul pilot victorios aici de două ori.

18. Singapore – 22 septembrie
Singura cursă pe care Red Bull nu a reuşit să o câştige anul trecut, când victoria i-a revenit lui Carlos Sainz jr, de la Ferrari. Cursa de noapte, în condiţii de temperatură şi umiditate ridicate, reprezintă una dintre cele mai mari provocări fizice ale sezonului.

19. Statele Unite ale Americii (Austin) – 20 octombrie
Începutul celui de-al doilea „triple-header” al anului, Grand Prix-ul de la Austin va fi cuprinde un nou sprint. Toate cursele de pe pista ondulată din Texas, în sens invers acelor de ceasornic, au fost câştigate de ocupanţii primului rând al grilei de start. Tot aici, Sargeant a marcat singurul său punct de până acum în Formula 1, anul trecut.

20. Mexic (Ciudad de Mexico) – 27 octombrie
Verstappen a câştigat cinci dintre ultimele şase Mari Premii mexicane, anul trecut devenind primul pilot care s-a impus în 16 curse într-un singur sezon. Tot aici, Hamilton şi-a consfinţit titlurile de campion mondial în 2017 şi 2018.

21. Brazilia (Sao Paulo) – 3 noiembrie
Singurul circuit care a găzduit un sprint în fiecare an de la debutul formatului în 2021, Interlagos va avea din nou un sprint anul acesta.

22. Las Vegas – 23 noiembrie
Celebrul bulevard Strip şi-a făcut debutul în Formula 1 anul trecut, ca penultima cursă a sezonului şi într-o seară de sâmbătă. Un capac de scurgere care nu a fost bine fixat a făcut ravagii în antrenamente.

23. Qatar (Lusail) – 1 decembrie
Verstappen şi-a asigurat la Lusail al treilea său titlu mondial consecutiv, într-un sprint de sâmbătă, anul trecut. Qatarul a fost a 17-a etapă în 2023 şi a avut loc în octombrie, când căldura extremă s-a dovedit o problemă pentru cursa principală.

24. Abu Dhabi (Yas Marina) – 8 decembrie
Max Verstappen a terminat învingător în cursa din Emiratele Arabe Unite în ultimii patru ani, în circumstanţe controversate în 2021, când l-a învins in extremis pe Hamilton, obţinând primul său titlu mondial.

Play-off Superliga: Rapid - FCSB, 2-0 | VIDEO
Sport 19 Mai 2024, 23:17

Play-off Superliga: Rapid - FCSB, 2-0 | VIDEO

Pentru Rapid, a fost singura victorie din play-off.

Play-off Superliga: Rapid - FCSB, 2-0 | VIDEO
Sub comanda lui Răzvan Lucescu, PAOK Salonic obține titlul în Grecia
Sport 19 Mai 2024, 22:23

Sub comanda lui Răzvan Lucescu, PAOK Salonic obține titlul în Grecia

Este al doilea titlul cucerit de tehnicianul român cu PAOK, după cel din sezonul 2018-19.

Sub comanda lui Răzvan Lucescu, PAOK Salonic obține titlul în Grecia
Manchester City a câștigat campionatul Angliei
Sport 19 Mai 2024, 20:31

Manchester City a câștigat campionatul Angliei

Pentru formația antrenată de Pepe Guardiola, este al patrulea titlu consecutiv.

Manchester City a câștigat campionatul Angliei
Zverev câştigă turneul ATP Masters 1.000 de la Roma
Sport 19 Mai 2024, 20:24

Zverev câştigă turneul ATP Masters 1.000 de la Roma

În finala Foro Italico, germanul l-a învins pe chilianul Nicolas Jarry.

Zverev câştigă turneul ATP Masters 1.000 de la Roma
F1: Verstappen câștigă Emilia Romagna Grand Prix
Sport 19 Mai 2024, 19:16

F1: Verstappen câștigă Emilia Romagna Grand Prix

Plecat din pole position, pilotul echipei Red Bull Racing a obţinut a cincea victorie din acest sezon.

F1: Verstappen câștigă Emilia Romagna Grand Prix
CS Dinamo Bucureşti a câștigat Cupa României la handbal masculin
Sport 19 Mai 2024, 17:49

CS Dinamo Bucureşti a câștigat Cupa României la handbal masculin

În finală, Dinamo a învins-o pe CSM Constanța, deţinătoarea trofeului.

CS Dinamo Bucureşti a câștigat Cupa României la handbal masculin
Superliga: Universitatea Cluj va juca barajul pentru Conference League împotriva Universității Craiova | VIDEO
Sport 19 Mai 2024, 17:15

Superliga: Universitatea Cluj va juca barajul pentru Conference League împotriva Universității Craiova | VIDEO

Universitatea Cluj a învins-o pe Oțelul Galați în barajul echipelor venite din play-out.

Superliga: Universitatea Cluj va juca barajul pentru Conference League împotriva Universității Craiova | VIDEO
Volei feminin: România, învinsă de Cehia în al doilea meci din Golden League
Sport 19 Mai 2024, 12:55

Volei feminin: România, învinsă de Cehia în al doilea meci din Golden League

Tricolorele au fost la câteva mingi de victorie.

Volei feminin: România, învinsă de Cehia în al doilea meci din Golden League