România are propriul Tribunal de Arbitraj Sportiv
Forul este alcătuit Cristian Jura, Andrea Chiș, Mădălina Diaconu, Ovidiu Miheț, Dan Oancea și Mihaela Tăbârcă, cu toții specializați pe probleme juridice în plan sportiv.
Publicat: 17 Aprilie 2024, 19:53 • Actualizat: 17 Aprilie 2024, 20:06
Asociația Română de Arbitraj Sportiv a anunțat, miercuri, fondarea primului Tribunal autohton de Arbitraj Sportiv.
Proiectul își propune să soluționeze cauzele juridice din domeniul sportului.
Funcționând sub autoritatea administrativă și financiară a Asociației Române de Arbitraj Sportiv, tribunalul va avea în componență 6 arbitri.
Forul este alcătuit Cristian Jura, Andrea Chiș, Mădălina Diaconu, Ovidiu Miheț, Dan Oancea și Mihaela Tăbârcă, cu toții specializați pe probleme juridice în plan sportiv.
"Asociația Română de Arbitraj Sportiv a constituit, în conformitate cu Codul de Procedură Civilă o formă de arbitraj instituționalizată, Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care își desfășoară activitatea conform unui regulament arbitral propriu. Tribunalul e autonom.
Scopul Asociației e de a promova și a susține această formă de arbitraj, în timp ce modul de funcționare și sistemul va fi stabilit de arbitri, printr-un regulament intern. Acest sistem nu e unul nou, îl găsim la TAS sau Tribunalul de la Geneva. Instanța de drept comun din România nu are resursele necesare pentru a analiza aspectele tehnice din dreptul sportului. E nevoie de o jurisdicție alternativă.
Lansăm o invitație către toți participanții la activitatea sportivă din România, le punem la dispoziție o jurisdicție reală de soluționare cu celeritate a cazurilor, de către arbitrii specializați! Vrem să soluționăm dosarele între 4 și 6 luni, cele ordinare. Pentru cele urgente, vor fi câteva zile! Am parafat deja o înțelegere cu o federație și mai avem discuții cu alte 6 federații”, a spus Sabin Gherdan, președintele Asociației Române de Arbitraj Sportiv.
"Vom fi o entitate independentă (...) Urmărim un trend european, pentru că s-au mai înființat astfel de tribunale. Pe de altă parte, avem o necesitate de o autoritate care să fie independentă. Avem o procedură, avem o procedură și avem un caz soluționat! Adică am dorit să arătăm, în momentul în care venim în fața publicului, că există o structură funcțională", a adăugat Cristian Jura, președintele tribunalului autohton de arbitraj (TRAS).
Citește și: Simona Halep obține la TAS reducerea suspendării din tenis