BUZĂU: Doi angajatori care nu oferă condiții propice pe vreme caniculară, amendați de ITM
Lucrătorii nu dispuneau de îmbrăcăminte corespunzătoare şi de acces la ventilaţie.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 31 Iulie 2024, 12:07 • Actualizat: 31 Iulie 2024, 12:06
Doi angajatori nu ar fi oferit condiţii propice în perioada caniculară lucrătorilor și au fost sancționați de inspectorii de muncă buzoieni. ITM a descoperit, în urma controalelor că angajatorii nu aveau îmbrăcăminte corespunzătoare, iar instalaţia de ventilaţie nu funcţiona.
Verificările organizate pe parcursul lunii iulie de echipele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Buzău au vizat 13 agenţi economici la care sunt înregistraţi peste 1.000 de angajaţi, în domenii precum construcţii, comerţ şi alimentaţie publică.
3 sancțiuni contravenționale aplicate
„În contextul perioadelor caniculare, la nivelul judeţului Buzău au fost desfăşurate un număr de 13 controale la agenţii economici.
Domeniile de activitate în cadrul desfăşurării acestor controale au fost: construcţii de clădiri, restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie, comerţ cu ridicata cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, comerţ cu amănuntul cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, activităţi ale bibliotecilor, arhivelor, muzeelor şi alte activităţi culturale.
S-au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale (3 avertismente) la un număr de 2 angajatori, iar pentru neconformităţile constatate au fost dispuse 3 măsuri privind ameliorarea condiţiilor de muncă a salariaţilor, precum: îmbrăcăminte de protecţie necorespunzătoare mediului de lucru (bucătărie); instalaţie de ventilaţie nefuncţională; depăşirea intervalului de efectuare a controlului medical periodic”, a transmis, pentru Agerpres, ITM Buzău.
Condiții de muncă în vreme de caniculă
Potrivit ITM, în perioadele cu temperaturi extreme, care depăşesc 37 de grade Celsius, pentru protecţia lucrătorilor, angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să asigure ventilaţia la locurile de muncă, să asigure apă şi echipament individual de protecţie.
„Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme”, informează sursa citată.
Citește și: O primărie din județul Caraș-Severin, amendată pentru condiții improprii de lucru în caniculă