CFR: Viteza maximă de circulaţie pe ruta Bucureşti-Craiova va creşte la 120 km/h
Durata călătoriei pe cale feroviară va ajunge, astfel, la 2 ore şi 19 minute.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 06 Martie 2024, 14:44 • Actualizat: 06 Martie 2024, 15:05
Distanța dintre București și Craiova, pe cale ferată, va putea fi parcursă în două ore și 19 minute odată cu noile reparații, relatează Agerpres.
Durata de parcurgere va fi redusă de îndată ce lucrările de reparație de tip Quick Wins şi de reînnoire a suprastructurii feroviare vor fi încheiate, informează un comunicat de presă al Companiei Naționale de Căi Ferate (CFR SA).
În prezent, pe reţeaua feroviară care tranzitează judeţele Ilfov, Dâmboviţa, Argeş, Olt şi Dolj sunt în derulare 44 de contracte de lucrări de reparaţii de tip Quick Wins şi de reînnoire a suprastructurii feroviare.
Lucrările cresc viteza de circulație a trenurilor
Pe o lungime totală de 348,3 km de cale ferată, lucrările contribuie la creşterea vitezei maxime de circulaţie la 120 km/h pe cele două tronsoane care asigură legătura între Bucureşti şi Craiova, prin Videle, respectiv Piteşti.
Astfel, începând cu luna decembrie 2024 şi până în februarie 2025, constructorii trebuie să finalizeze toate lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor pe o lungime totală de 130,6 km de cale ferată, respectiv lucrările de reînnoire pe primii 21,02 de km, iar în decembrie 2026 să finalizeze cele două contracte de reînnoire a căii ferate pentru viteza maximă de 120 km/h, pe o lungime totală de 196,7 km de cale ferată.
Potrivit sursei citate, lucrările de tip Quick Wins (41 de contracte) se execută pe o lungime de 130,6 km de cale ferată, între Bucureşti - Videle - Craiova şi Pieleşti - Piteşti, iar lucrările de reînnoire (3 contracte) vizează 217,7 de km de cale ferată de pe tronsonul Chitila - Goleşti - Piteşti.
„Se execută reparații punctuale pentru refacerea integrală a căii”
„Viteza maximă de circulaţie pe cele două secţiunii de cale ferată va creşte la 120 km/h, iar durata călătoriei, după finalizarea lucrărilor, va fi de 2 h şi 19 minute, de la 3 h şi 31 minute (IR 78/IR 72), pentru un tren de rang direct, pe varianta Bucureşti - Videle - Craiova, iar pe ruta Bucureşti - Piteşti - Craiova, durata călătoriei se va reduce la 3 h şi 3 minute, de la 4 h şi 56 minute pentru un tren R-E direct (R-E 9257). Menţionăm faptul că lucrările de tip Quick Wins sunt lucrări de reparaţii punctuale pentru refacerea integrală a suprastructurii căii – şină, traverse, aparate de cale, piatră spartă – care se execută între anumite poziţii kilometrice de pe un interval de cale ferată, iar lucrările de reînnoire sunt lucrările de reparaţii prin înlocuirea la rând a tuturor elementelor suprastructurii căii pe un întreg interval de cale ferată, pe linii directe şi din staţii, ambele categorii de lucrări fiind executate cu materiale noi de cale ferată achiziţionate de constructori”, se menţionează în comunicatul de presă al CFR S.A.
Proiect finanțat prin intermediul PNRR
Compania feroviară precizează că aceste contracte semnate de Sucursalele Regionale Căile Ferate Bucureşti şi Craiova în perioada decembrie 2022-decembrie 2023, au o valoare totală de 1,2 miliarde lei, fără TVA, finanţarea fiind asigurată din fonduri nerambursabile PNRR.
Durata de implementare a contractelor pentru lucrările de tip Quick Wins este de 24 de luni, iar pentru lucrările de reînnoire este de 18 luni (un lot), respectiv de 36 de luni (două loturi), de la emiterea ordinului de începere.
Citește și: Cele mai lungi tuneluri feroviare din România vor fi construite pe ruta Brașov-Sighișoara