CJ Harghita lansează un proiect de reducere a risipei alimentare
Proiectul „Food Waste Prevention in Harghita County” își propune să reduce cu 20% risipa alimentară în județ.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 06 August 2024, 17:58 • Actualizat: 06 August 2024, 17:57
În cadrul proiectului „Food Waste Prevention in Harghita County”, câștigat de Consiliul Județean Harghita și lansat săptămâna aceasta, se va dezvolta o aplicație mobilă care va ajuta consumatorii să reducă risipa alimentară.
Proiect de 300.000 de euro, finanțat pe jumătate de CJ
Directorul Asociației de Dezvoltare Rurală, László Csongor, precizează că CJ Harghita finanțează 50% din proiectul de 300.000 de euro atras de la Comisia Europeană:
„Proiectul durează 24 de luni și implică 30.000 de persoane, prin creșterea gradului de conștientizare în rândul consumatorilor urbani, privind gestionarea eficientă a alimentelor pe care le cumpără.
Proiectul intenționează să dezvolte o aplicație mobilă, scopul este de a avea 1000 de consumatori implicați activ în reducerea risipei, pentru reprezentanții restaurantelor și elevii la profilurile gastronomice. Aceste programe vor include cele mai bune practici și o mai bună planificare a stocurilor.”
László Csongor subliniază că aruncând mâncare irosim nu doar alimentele în sine, ci şi toate resursele naturale necesare pentru producerea, transportul şi depozitarea lor. Aceasta înseamnă o presiune suplimentară asupra mediului şi o contribuţie la schimbările climatice, notează Radio România Târgu Mureș.
Citește și: Achiziția a 26 de microbuze electrice pentru transportul elevilor, semnată de CJ Iași