MUREȘ: Inspectorii DSVSA au sechestrat 100 kg de alimente din restaurantul din Reghin
Este posibil ca un aperitiv să fie cauza toxiinfecției mai multor persoane.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 10 Februarie 2025, 13:17 • Actualizat: 10 Februarie 2025, 13:17
O anchetă epidemiologică a fost începută la restaurantul din Reghin, județul Mureș, de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș, alături de o echipă de medici veterinari din oraș, după ce mai multe persoane au ajuns la spital prezentând simptome de toxiinfecție alimentară.
Probe recoltate de medicii veterinari
Restaurantul este înregistrat la DSVSA Mureș drept cantină, precizează pentru Radio România Târgu Mureș directorul adjunct al instituției, Lucian Goga:
„Am trimis la fața locului o echipă formată din doi medici veterinari oficiali care până în dimineața zilei de 9 februarie, în jur de ora 4.00, au acționat conform competențelor instituției.
Menționez câteva dintre măsuri: punerea sub sechestru a cantității de 96,7 kg de alimente, mâncare, aperitive și ce am mai găsit acolo, a fost emisă o Ordonanță de suspendare a activității până la remedierea deficiențelor.
În continuare, cei doi colegi sunt și la ora aceasta acolo pentru a finaliza ancheta pentru că nu au putut fi puse la dispoziție toate documentele sanitar veterinare.”
Probele recoltate de medicii veterinari au fost puse în lucru încă de ieri, iar rezultatele privind sursa contaminării vor putea fi cunoscute cel mai probabil miercuri.
Un tip de aperitiv, posibila cauză a toxiinfecției
Este posibil ca un aperitiv să fie cauza toxiinfecției, având în vedere ora la care s-a produs alerta epidemiologică, mai spune Lucian Goga:
„Am recoltat probe din toate sortimentele de mâncare, atât din aperitive cât și din mâncarea gătită care mai existau la fața locului. Probele respective au fost aduse cu autolaboratorul Direcției Sanitar veterinare Mureș, în condiții de biosecuritate, în laboratorul de la sediul Direcției.
În cursul zilei de ieri (duminică - n.r.) am adus personal de acasă și au introdus în lucru aceste probe. Durează 2-3 zile până la obținerea rezultatelor. Nu putem avea nici un indiciu până nu izolăm, dacă izolăm agentul etiologic. Până atunci, simptomatic, o să spunem că este o toxiinfecție alimentară dar fără să știm cine a produs-o și care este sortimentul de mâncare incriminat.”
Amenzi de 25.000 de lei pentru o serie de nereguli
Și comisarii pentru protecția consumatorilor au dispus retragerea a peste 45 de kg de preparate alimentare și oprirea temporară a prestării serviciilor în localul din Reghin, în urma controalelor efectuate. Au fost constatate o serie de nereguli, pentru care au fost aplicate amenzi de 25.000 lei.
Au fost descoperite produse expirate încă din 2022, pastile dezinfectante expirate din 2018, mobilier nespecific și deteriorat în bucătărie, inclusiv echipamente cu rugină, dar și alimente depozitate în răcitoare nespecifice, se mai arată în comunicatul ANPC.
Citește și: Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin, după cazurile de toxiinfecţie alimentară