MUREȘ: Proiectul hidroenergetic de la Răstoliţa, contestat de 5 organizații de mediu
Energia eoliană şi solară sunt mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor, atrag atenția activiștii de mediu.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 18 Iulie 2024, 17:04 • Actualizat: 18 Iulie 2024, 17:03
Cinci organizații de mediu cer respingerea proiectului hidroenergetic de la Răstoliţa, atenționând că barajul ar distruge zece râuri, 43 de arii naturale protejate şi alte zone de protecţie, plus 170 de hectare de păduri.
Potrivit WWF-România, din cauza costurilor imense de construcţie şi de mediu și a potenţialului neutilizat limitat, extinderea utilizării energiei hidroelectrice nu constituie o strategie fiabilă şi eficientă de tranziţie energetică pentru România.
Alternative prietenoase cu mediul
În schimb, energia eoliană şi solară, mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor, înregistrează rate de creştere mult mai mari în ţările europene, notează Radio România Târgu Mureș.
Împreună cu membrii Federaţiei Coaliţia Natura 2000, Bankwatch România, Declic şi Asociația 2Celsius, WWF solicită autorităţilor să respingă proiectul de la Răstoliţa, arătând că acesta ar face mult mai mult rău decât bine, ar încălca legislaţia naţională şi cea a UE şi ar submina angajamentele internaţionale ale României de a opri distrugerea naturii.
Citește și: Garda de Mediu amendează constructorul care restaurează Cazinoul Constanța