Producțiile de cartofi din Harghita, în pericol din cauza manei
Producătorii locali au fost avertizați de specialiști.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 13 Iunie 2024, 16:00 • Actualizat: 13 Iunie 2024, 16:00
Specialiștii din Harghita recomandă producătorilor locali de cartofi să aplice tratamentele de prevenire a manei, pe fondul condiţiilor de temperatură şi umiditate favorabile apariţiei acestei boli.
Mana, favorizată de condițiile climatice
Oficiul Fitosanitar Harghita a lansat o avertizare fitosanitară prin intermediul căreia producătorii au fost înştiinţaţi de apariția factorilor ce facilitează apariția și dezvoltarea fenomenului, a declara presei directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, în cursul zilei de joi.
Astfel, producătorii pot începe tratamentele cu substanţe autorizate şi recomandate, relatează Agerpres.
„Toţi producătorii sunt în baza de date a Oficialul Fitosanitar şi se trimite automat pentru fiecare boală, la fiecare specie sau la fiecare cultură în parte”, a explicat Romfeld Zsolt.
Deși benefice pentru culturile din Harghita, precipitaţiile din ultimele zile, de aproximativ 40 litri /mp la nivelul judeţului, favorizează şi formarea şi dezvoltarea manei la cartofi, motiv pentru care trebuie intervenit.
Cartofii necesită tratament
„Cartofii sunt în faza potrivită a perioadei, cu precipitaţiile din ultimele zile, da, se întrunesc condiţiile pentru formarea şi dezvoltarea manei la cartofi. Trebuie combătut, trebuie prevenit şi să menţii cât mai mult foliajul în viaţă. (...) Mesajul către producători este să respecte legislaţia prin folosirea substanţelor de protecţie a plantelor, dozele şi perioada de repaus după aplicarea tratamentului, până la recoltare sau consum în stare proaspătă a produselor agricole”, a menționat directorul.
Cartoful este cultura de bază în Harghita, fiind prezentă pe aproximativ 6.500 de hectare.
Fermele rentabile economic, care produc pentru piaţă, se află pe aproximativ 4500 de hectare, iar restul suprafeţei este plantată de producători pentru consum propriu, conform directorului Direcţiei pentru Agricultură Harghita.
Citește și: Un soi de grâu cu rezultate promițătoare, dezvoltat de cercetătorii agricoli din Timiș