Un soi de grâu cu rezultate promițătoare, dezvoltat de cercetătorii agricoli din Timiș
Dacă soiul trece cu succes de cei trei ani de testare, va fi lansat pe piață în 2028.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 07 Iunie 2024, 12:24 • Actualizat: 07 Iunie 2024, 12:25
Reușită majoră pentru agricultura timișeană, după ce Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă din Timiș a reușit să creeze un soi aparte de grâu, cu parametrii de campion.
Cercetarea agricolă bănățeană a atins performanța de a genera soiul Biharia, creat La Lovrin, ce a confirmat în piață vârfuri de producție de peste 9.000 kilograme atinse la Combinatul Agroindustrial de la Curtici.
Lovrin 9Z, soiul campion
Noul soi, denumit provizoriu Lovrin 9Z, este realizat de o echipă de cercetători condusă de dr. ing. Gheorghe Bunta.
Noul soi de grâu vine cu o toleranță mare la secetă și cu așteptarea de a întrece parametrii de calitate și cantitate față de tot ceea ce s-a elaborat la stațiunea timișeană, până în prezent.
„Acest viitor nou soi de grâu caută să se plieze mai bine pe ceea ce a fost o excepție până în urmă cu câțiva ani, dar astăzi vedem că a devenit realitate, adică iernile foarte blânde. Acest soi caută să valorifice aprovizionarea cu apă din sol ce se adună totuși în condiții de toamnă-iarnă, o valorifică și evită perioadele astea târzii de secetă din luna mai, deși anul acesta am avut deja secetă încă din luna aprilie”, povestește dr. ing. Gheorghe Bunta.
Soi cu potențial stabil
Conform cercetărilor, sunt șanse mari ca noul soi de grâu să producă recolte calitative și stabile.
„Progresul în domeniul calității grâului se obține mai mai greu, dar rămâne la același nivel, adică grâu panificabil. Cumularea de proteină variază foarte mult, de la 12% la 16% în funcție de condițiile climatice, de fertilizare, de controlul bolilor și bineînțeles, de factorul genetic. Are potențialul de a realiza producții stabile, dar și de calitate corespunzătoare. Undeva să depășim 6 tone la hectar la nivel de întreaga Românie, noi zicem că va depășit tot ce am obținut până acum în domeniul ameliorării grâului”, menționează Gheorghe Bunta.
Soiul, testat în stațiuni de cercetare
Noul soi de grâu a fost testat în cursul anului în peste 20 de stațiuni de cercetare din România, urmând ca din toamnă să fie lansat în rețeaua Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrare a Soiurilor, relatează Radio România Timișoara.
„Anul acesta obținem rezultate din rețeaua de stațiuni la nivel de țară și mizăm că vom obține producții foarte bune. Este o selecție, o preselecție înainte de a fi lansat în rețeaua de testare a Institutului de Stat de Testare și Înregistrare a Soiurilor. Mai mult ca sigur că din toamnă îi dăm drumul la testare în această rețea, unde obligatoriu trebuie să fie testat în condiții diferite, ani, diferit, timp de trei ani de zile. În momentul în care lansăm un soi în producție, trebuie să oferim și o tehnologie specifică a acelui soi, ceea ce se referă la epoca de semănat, la densități, la fertilizare, la anumite tratamente sau sensibilități”, adaugă sursa citată.
Rezultatele obținute în cercetare reprezintă un efort semnificativ, dezvoltarea noului soi de grâu debutând încă din anul 2010.
Soiul Lovrin 9Z urmează să fie „botezat”, omologat și lansat pe piață în anul 2028 dacă va da rezultate în rețeaua ISTIS, în cei trei ani de testare.
Citește și: Producătorii agricoli din Vrancea cer suspendarea sistemului antigrindină