SATU MARE: Serviciul de Medicină Legală, dotat cu aparat de 300.000 de euro pentru depistarea drogurilor
Cu o singură probă de sânge, acest echipament poate detecta 118 substanţe toxice în doar 20 de minute.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 20 Noiembrie 2024, 18:34 • Actualizat: 20 Noiembrie 2024, 18:34
Un aparat ultraperformant în valoare de 300.000 de euro pentru determinarea rapidă şi precisă a tuturor formelor de droguri şi a altor substanţe toxice a intrat în dotarea laboratorului de toxicologie medico-legală din cadrul Serviciului de Medicină Legală al Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, transmite, miercuri, Consiliul Judeţean (CJ), printr-un comunicat de presă.
Detectarea substanțelor toxice în 20 de minute
Noul aparat de cromatografie lichidă-spectrometrie de masă (LC-MS) permite identificarea prezenţei drogurilor, substanţelor stupefiante, medicamentelor, insecticidelor şi toxicilor volatili din fluide biologice. Folosind o singură probă de sânge, acest echipament poate detecta 118 substanţe toxice în doar 20 de minute de la procesare, explică Agerpres.
Aparatul a fost achiziţionat din fonduri alocate de Primăria Municipiului Satu Mare, la propunerea Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Satu Mare, la solicitarea DIICOT şi a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare prin Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate.
Analiza probelor conducătorilor auto
Potrivit sursei citate, această dotare de ultimă generaţie este unică în nordul ţării şi va fi utilizată în principal pentru analiza probelor recoltate de la conducătorii auto suspectaţi de consum de droguri. Până în prezent, probele de sânge erau trimise pentru analiză la un laborator din Zalău, iar în Satu Mare se prelucrau doar probele de urină.
„Lupta împotriva consumului de droguri beneficiază de un instrument redutabil asigurat de Primăria Satu Mare şi Consiliul Judeţean. Primăria Satu Mare a cumpărat acest aparat pentru depistarea tuturor formelor de droguri, inclusiv a celor din categoria drogurilor sintetice, aşa-zisul drog cristal şi al mefedronei.
Aparatul este unul ultramodern şi vine în sprijinul Serviciului de Medicină Legală. Pentru că un asemenea aparat nu există în zonă, mai multe categorii de droguri nu puteau fi depistate până astăzi la analizele de sânge”, a declarat Kereskenyi Gabor, primarul municipiului Satu Mare.
Consumul de droguri, fenomen din ce în ce mai amplu
Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, a afirmat că fenomenul a crescut alarmant în ultimii ani.
„Această investiţie reprezintă un pas important în combaterea consumului de droguri, fenomen care a crescut alarmant în ultimii ani, inclusiv la nivelul judeţului Satu Mare.
Fiind un judeţ de graniţă, suntem mai expuşi acestui fenomen, dar prin astfel de investiţii moderne şi măsuri ferme, sperăm să contribuim semnificativ la creşterea siguranţei pe drumurile din judeţul Satu Mare şi la reducerea impactului acestui fenomen asupra comunităţii.
Acesta este un nou rezultat al cooperării excelente dintre Primăria Satu Mare şi Consiliul Judeţean Satu Mare, colaborare pe care o vom continua pentru a îmbunătăţi sistemul sanitar în folosul tuturor sătmărenilor”, a spus Pataki.
Laboratorul din Satu Mare va gestiona aceste analize cu ajutorul unei echipe de trei specialişti: un biolog şi doi chimişti cu înaltă calificare în domeniu.
Citește și: Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj, dotat cu echipamente de peste 1,3 milioane de lei