SIBIU: Brăţară dacică adjudecată în licitaţia Artmark, la Muzeul Brukenthal
Brățara este un artefact rar pentru zona geografică a Munteniei.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 20 Septembrie 2024, 17:53 • Actualizat: 20 Septembrie 2024, 17:53
Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu va intra în posesia unui artefact rar, adjudecat la licitaţia Artmark din data de 17 septembrie, la preţul de 35.000 de euro.
Brățară veche de 3.000 de ani
Este vorba despre o brățară dacică din aur, veche de 3.000 de ani, relatează Agerpres.
„Brăţara dacică din aur, veche de 3.000 de ani - datată aproximativ sec. XII-IX a.Chr. - a fost adjudecată în evenimentul care a avut loc marţi seară (17 septembrie), la Palatul Cesianu-Racoviţă, şi va ajunge la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Spectaculoasa bijuterie a fost achiziţionată cu 35.000 de euro (de la un preţ de pornire de 7.000 de euro) de un colecţionar de artă şi istorie care a dorit să o păstreze în expunere în cadrul unei instituţii muzeale. Astfel, după prima întâlnire cu publicul, care a fost prilejuită de expoziţia excepţională, cu intrare liberă, găzduită de Galeriile Artmark, brăţara antică va putea fi admirată în continuare de iubitorii de istorie românească veche, ce o vor putea viziona în expunerea permanentă a secţiei de istorie a reputatului Muzeu Naţional Brukenthal”, informează un comunicat al instituției.
Artefactul, important pentru trecutul țării
Potrivit directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Alexandru Chituţă, brăţara are o importanţă deosebită atât pentru istoria ţării, cât şi pentru arta şi cultura românească.
„Ne bucurăm că sunt colecţionari (...) care, atunci când achiziţionează o piesă importantă, cum este şi această brăţară dacică, doresc să o expună pentru o perioadă de timp într-u, n muzeu, pentru ca şi publicul larg să o poată vedea. Am consultat şi noi expertiza realizată de doamna dr. Corina Borş (cercetător ştiinţific și arheolog expert în Secţia Arheologie din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, n.r.) pentru această piesă şi am decis ca această piesă să fie în viitor expusă în cadrul Muzeului «Casa Altemberger» din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. O aşteptăm, aşadar, cu bucurie şi cu nerăbdare, atât eu, cât şi colegii noştri, pentru că este o brăţară cu o importanţă deosebită, atât pentru istoria ţării, cât şi pentru arta şi cultura românească. (...) Vom anunţa în curând data de la care această brăţară va putea fi vizitată la Sibiu”, a declarat Chituţă.
De-a lungul timpului, mai multe lucrări achiziționate prin licitațiile Artmark au fost expuse la Muzeul Naţional Brukenthal, cum ar fi cele două picturi celebre ale lui Nicolae Grigorescu, „Car cu boi”, în 2010, respectiv „Fata cu mărgele roşii”, în 2011.
Brățara, moștenirea a șase generații
„De data aceasta, însă, suntem cu atât mai bucuroşi cu cât este pentru prima dată când Muzeul Brukenthal poate expune o piesă de o asemenea importanţă pentru istorie, care provine din perioada dacică, dintr-o colecţie privată. Este o premieră pentru noi”, a precizat directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.
Brățara dacică provine din localitatea Constești, județul Argeș, dintr-o colecţie privată moştenită pe linie maternă timp de şase generaţii.
Artefactul reprezintă o descoperire rară pentru zona geografică Muntenia şi perioada cronologică de referinţă, mai ales că, potrivit specialiştilor, nu sunt cunoscute alte analogii directe pentru teritoriul actual al României, informează comunicatul muzeului.