TIMIȘOARA: Concurs de fotografie „Revoluţionarul din familia mea”, organizat de municipalitate
Cele mai bune fotografii vor face subiectul unei expoziții dedicate aniversării celor 35 de ani de la Revoluţia anticomunistă.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 24 Octombrie 2024, 15:11 • Actualizat: 24 Octombrie 2024, 16:57
Elevii din Timișoara din din localitățile periurbane sunt invitați să participe în cadrul competiției de fotografie „Revoluționarul din familia mea”, anunță municipalitatea.
Termenul limită de înscriere a proiectelor în concurs este de 25 noiembrie, iar anunțul câştigătorilor va avea loc pe 15 decembrie.
Elevii trebuie să înscrie mai multe fotografii în concurs
„Anul acesta se împlinesc 35 de ani de la Revoluţia anticomunistă începută la Timişoara. Toţi avem în minte fotografia Pieţei Victoriei/Operei plină de timişoreni care prin curajul şi unitatea lor au adus libertatea. Facem acest concurs tocmai pentru a-i încuraja pe copii şi pe tineri să afle cum cei din familia lor sau din vecini sau dintre profesorii lor au trăit acele momente din Decembrie 1989. Vrem să îl găsească pe revoluţionarul din familia lor care în zilele acelea a fost în stradă. E de datoria noastră să nu lăsăm să se aşterne uitarea peste acele zile”, povestește primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, joi, într-o informare de presă a Primăriei.
Concursul este organizat de Primăria Timişoara prin Administraţia pentru Sănătate şi Educaţie, relatează Agerpres.
Fotografiile înscrise în competiție vor fi evaluate de un juriu de specialitate şi cele mai bune vor fi premiate astfel:
- premiul I – Tabletă ePaper cu ecran tactil (Remarkable 2 with Pen);
- premiul II – Bicicletă MTB complet echipată;
- premiul III – Telescop astronomic;
- mențiune – 10 vouchere a câte 100 lei fiecare, la Librăria „La două Bufniţe”, pentru 10 premianți.
Povești reale, trăite la Revoluție
Elevii participanți sunt încurajați să identifice un membru din familie (bunic, bunică, un părinte, mătuşă etc) sau un apropiat (un vecin, un profesor, un prieten de familie etc.), care a participat la Revoluţie, să îl întrebe şi să afle poveştile trăite pe viu de acesta la Revoluţie.
„De exemplu, puteţi merge în locurile în care a lucrat atunci sau a fost ca manifestant. Poate găseşte în dulap un obiect de îmbrăcăminte sau o carte sau alt obiect pe care îl avea în zilele acelea. Iar, la final, elevul va realiza cel mult trei fotografii persoanei cu care vorbeşte, care pot fi documentare sau artistice, realizate în locuri sau cu obiecte care au inspirat poveştile pe care le-a aflat. Pozele vor fi însoţite de un scurt text scris de către elev, într-un stil personal şi non-ficţional, care va descrie experienţele revoluţionarului transpuse în fotografii”, explică Dominic Fritz.
Cele mai bune fotografii vor fi expuse
Cele mai bune proiecte vor fi incluse în expoziţia publică dedicată celor 35 de ani de libertate.
Regulamentul, calendarul concursului şi criteriile de evaluare a proiectelor sunt publicate pe site-ul oficial al concursului.
Proiectele eligibile înscrise în competiție vor fi făcute publice pe site-ul concursului, iar rezultatele finale vor fi anunţate tot online, în 15 decembrie.
Participarea elevilor este gratuită, iar înscrierea proiectelor în concurs se realizează electronic, prin formularul inclus pe site-ul concursului.
În cazul elevilor din ciclul primar şi gimnazial, înscrierea se poate face şi de către aparţinătorii legali ai elevului (părinţi, rude, prieteni, profesori).
Concursul face parte din programul „Timişoara, 35 de ani de libertate”, dedicat Revoluţiei anticomuniste din decembrie 1989.
Citește și: Dosarul Revoluţiei, retrimis la Parchetul Militar